Språket i konsultrapporten från WSP är knastertorrt: ”Förnyelsetakten ligger under den studerade perioden under den som bedöms vara en nödvändig förnyelsetakt. Och vi finner inga tecken på att den ökar, tvärtom har den generella trenden varit nedåtgående under senare år.”
Men vad som faktiskt står är, omvandlat till lite fylligare prosa, att vi närmar oss en mycket dyr och farlig situation. Vad texten nämligen handlar om är att det svenska vatten- och avloppsnätet inte rustas upp i den takt som behövs för att upprätthålla dagens nivå. Och att det tvärtom rustas mindre nu än för några år sedan, trots att behovet är ännu större.
Det bör man ha i baktanke innan man förfasas över Uppsala vattens beslut att höja nästa års VA-taxa med 28 procent (UNT 24/10). Självklart är det en höjning som kommer att märkas i Uppsalabornas plånböcker, men ökade kostnader för vatten och avlopp kan sannolikt inte undvikas. Frågan borde inte vara så mycket ”varför blir taxehöjningen så stor” som ”varför har man inte gjort det tidigare”.
Uppsala är inget undantag, precis som de flesta övriga svenska kommuner är investeringsbehoven i vatten- och avloppsnäten stora. Vi tar rent vatten som en självklarhet, men det förutsätter också fungerande rör och nätet börjar bli gammalt.
För Uppsala tillkommer också det faktum att kommunens invånarantal fortsätter att stiga och att det planeras för 10 000-tals nya bostäder, som alla så klart behöver tillgång till vatten och avlopp. UNT skrev till exempel tidigare i höstas (24/8) om hur reningsverket har nått sin maxgräns: om man inte får tillstånd att bygga ut kapaciteten kan inga nya bostäder byggas. Vi har också kommenterat frågan tidigare på ledarplats (UNT 29/8).
Det kan kanske tyckas lite udda att en liberal ledarsida rycker ut till försvar för ett kommunalt bolags stora taxehöjning, men egentligen är det inte så konstigt. Ett fungerande VA-nät, hur tråkigt och tekniskt det än kan låta, är en viktig förutsättning för att vårt samhälle ska fungera. Tillgången till rent vatten är någonting som vi tar för givet – och som vi därför sällan funderar över hur grundläggande och viktig den är.
Många inser det kanske inte själva, men det är betydligt lättare att klara sig utan el än utan tillgång till rinnande, drickbart vatten i obegränsad mängd. Men just eftersom vi varken inser hur viktigt det är eller att det inte är en självklarhet, har underhållet av ledningar och rör länge varit eftersatt.
Då blir det så här. Uppsala vattens taxehöjning är inte rolig – och kanske borde den ha gjorts tidigare? Men rören måste hålla och det kostar.