Det är Liberalernas gruppledare Jennie Claesson som kontaktat ministern och bett om ett möte.
– Det är klart jag agerar, givet att mitt parti sitter i regeringen. Det är jätteviktigt att vi får till det här, säger hon.
Den 7 september kommer hon tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), stadsdirektör Joachim Danielsson samt stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg att träffa miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i Stockholm.
På bordet ligger ett tre år gammalt ärende om Uppsalas reningsverk – som riskerar att bli en verklig ödesfråga för Uppsalas framtid.
– Det vi kan göra som kommun är att uppvakta regeringen och understryka hur viktig den här frågan är för Uppsala och hela landets utveckling, säger Erik Pelling.
Enligt sitt nuvarande tillstånd får Uppsala Vatten inte ha mer än motsvarande 200 000 personer anslutna till reningsverket i Kungsängen. Den gränsen kommer dock att passeras inom kort, och redan inom ett par år beräknas befolkningsökningen göra så att antalet personer överskrids. Kommunens prognos är att vi kommer vara mer än 330 000 invånare år 2050. För att klara av fler människor och företag, och mer avloppsvatten, vill Uppsala Vatten bygga ut reningsverket.
Då behövs ett nytt tillstånd – men Uppsala Vattens tillståndsansökan har kört fast. Naturvårdsverket och Vattenmyndigheten har olika tolkningar av EU:s miljölagstiftning och då kommer inte ärendet vidare.
Egentligen har Uppsala Vatten tillstånd att släppa ut fem ton fosfor (från avloppsvattnet) i Fyrisån varje år. Bolaget har dock lyckats sänka utsläppen mer än de behöver, till 2,9 ton årligen (2022). Trots det anses ökade utsläpp – Uppsala Vattens beräkning är att 330 000 Uppsalabor skulle leda till 4 ton fosfor årligen – vara en olaglig försämring av vattenkvaliteten.
Ironiskt, tycker branschorganisationen Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm.
– Hela syftet med verksamheten är ju att rena andras utsläpp, här produceras ju inga nya utsläpp. Men lagstiftningen gör inte skillnad på om du är en miljöskyddande verksamhet eller en industri som har som konsekvens att utsläppen ökar.
Sedan ett år tillbaka ligger frågan hos regeringen i stället. Kommunens förhoppning är att regeringen ska besluta om ett undantag från lagstiftningen.
– Frågan har legat på regeringens bord ett tag, förra mandatperioden löstes det inte ut och nu måste det göra det, säger Jennie Claesson.
Erik Pelling säger:
– Det är en orimlig situation och det är jag övertygad om att miljöministern inser när vi sätter in henne i sakfrågan.
Utan ett undantag får alltså Uppsala Vatten inte hantera mer avloppsvatten. Och då går det inte att bygga mer i Uppsala.
– Själv ser jag på det som en smärre katastrof för Uppsalas utveckling. Det påverkar exploatörers villighet att satsa på Uppsala, möjligheten för företag att utvecklas ... det går liksom inte att se något slut på konsekvenserna, säger Uppsala Vattens vd Sigrid de Geyter.
I väntan på besked fortsätter kommunens byggplaner. Det går ju inte att stoppa den naturliga befolkningsökningen – att det föds fler barn – konstaterar både Claesson och Pelling.
– Det kommer säkert gå att hitta alternativa vägar framåt, men alla är sämre än att vi får ett klart och tydligt tillstånd så snart som möjligt, säger Erik Pelling.