I söndags var det alltså dags igen: en gängkriminell rymde från Bärby ungdomshem (UNT, 29/1). Nu gäller det en man i 20-årsåldern, skyldig till grovt brott, som hoppade in i passagerarsätet på en bil och flydde från platsen.
"Det är tyvärr svårt att hindra en rymning" konstaterar Bärbyhemmets institutionschef Hans Bouveng. Ungdomarna får ha mobiltelefoner och ipads, det är alltså enkelt att ha kontakt med sina vänner och planera en flykt för när man vistas ute.
Så sent som i oktober rymde en ung kriminell på liknande sätt från Bärbyhemmet. Även då konstaterade Hans Bouveng att han inte såg att de hade "kunnat ha gjort något annorlunda för att förhindra det som hände". Det stämmer att regelverket gör det svårt för Sis-hemmen att förhindra dessa rymningar. Samtidigt har det på just Bärbyhemmet uppmärksammats en rad problem de senaste åren.
När en inspektör för snart två år sedan bad Bärbys ledning att åtgärda brister i arbetsmiljön inträffade ändå en allvarlig händelse, en ungdom visade sig ha gömt ett egentillverkat vapen på en toalett och skadade en anställd. Det har även funnits vittnesmål om anställda som misshandlat och kränkt intagna. I somras krävde Arbetsmiljöverket Bärby på vite om 180 000 kronor (UNT, 5/7).
Samtidigt är rymningar från Sis-hem, och svårigheter att få unga kriminella på rätt bana, inget unikt problem. I oktober rapporterade SVT att drygt 350 placerade, dittills under 2023, hade rymt från svenska Sis-hem (27/10). En ytterligare kritik mot hemmen har varit att unga med exempelvis intellektuell funktionsnedsättning har blandats med unga brottslingar. När våldet blir grövre, och intagna ungdomar är mer kriminellt belastade än tidigare, ökar riskerna även för andra unga.
Varningstecknen har varit många.
Enligt en omfattande rapport av Researchföretaget Acta Publica återfaller över 90 procent (!) av ungdomarna med gängkoppling, som döms till sluten ungdomsvård, i brott inom några år (SvD, 4/10).
Regeringen arbetar för att få ungdomsfängelser på plats senast i juli 2026. Tanken är att unga som begår de mest allvarliga brotten – mord, våldtäkter och liknande – ska hamna där. Kombinationen av "ungdom" och "fängelse" borde egentligen inte existera, men det behövs uppenbarligen något annat än placeringar på Sis-hem.
Att så många återfaller i brott, och de återkommande rymningarna, talar sitt tydliga språk. Ungdomarna som skulle "räddas" förblir en fara för både sig själva och för alla oss andra.