Bärbyhemmet hotas med viten – har för dålig arbetsmiljö

Den omtalade omplaceringen av åtta chefer på Bärbyhemmet har lett till en dålig arbetsmiljö som utsätter de anställda för säkerhetsrisker. Det vittnar både personal och Arbetsmiljöverket om. Nu hotas Bärby med viten om totalt 140 000 kronor.

Bärbyhemmet hotas med två viten om totalt 140 000 kronor. Detta efter att Arbetsmiljöverket noterat stora brister i arbetsmiljön.

Bärbyhemmet hotas med två viten om totalt 140 000 kronor. Detta efter att Arbetsmiljöverket noterat stora brister i arbetsmiljön.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-11-09 05:00

I februari omplacerades åtta av de dåvarande tolv cheferna på Bärbyhemmet. Detta eftersom de ansågs vara drivande till problem man haft med tystnadskultur och informella ledningsstrukturer. Sedan dess har Arbetsmiljöverket utfört flera inspektioner.

Inspektören Marie Juhnestam-Bimer berättar att hon i mars informerade Bärbys ledning om krav på att åtgärda brister i arbetsmiljön. Under tiden hann en allvarlig händelse inträffa, där en ungdom lyckades gömma ett egentillverkat vapen på en toalett och skadade en anställd.

Vid en uppföljande inspektion redovisade ledningen tillräckliga åtgärder. Men när Marie Juhnestam-Bimer återvände i september var problemen tillbaka.

– Då bedömde vi att läget var så allvarligt att vi behövde fatta ett beslut om föreläggande om vite, säger hon.

undefined
SiS ungdomshem Bärby, eller Bärbyhemmet, ligger strax öster om Uppsala. Här behandlas unga sexualförövare och ungdomar med missbruk.

Riskerna i arbetsmiljön handlar om allt från lösa saker i lokalerna som kan användas som tillhyggen, till bristfälliga visitationer av platser där farliga föremål och droger kan gömmas. Olycksfall och allvarliga händelser har inte alltid rapporterats, och när de rapporterats har det i vissa fall gjorts flera veckor för sent. Flera av dessa brister ska vara kända av ledningen, men har inte åtgärdats.

Ledningen har heller inte gjort systematiska riskbedömningar av arbetet med ungdomarna, som ofta har "omfattande psykosocial problematik" och en historik av att ha "utövat grovt våld mot andra människor".

– Det är en väldigt riskfylld verksamhet som bedrivs på Bärby. Man ska självklart ha en arbetsmiljö som förebygger att någon skadar sig eller dör på arbetsplatsen. De kraven vi har ställt är väldigt grundläggande, säger Marie Juhnestam-Bimer.

Arbetsmiljöverket kopplar problemen till omplaceringen av de åtta cheferna, vilket de anser sannolikt har bidragit till en rörig situation.

En liknande bild framkommer i de rapporter som lämnats in i samband med inspektionerna. Skyddsombud vittnar om att "personalen mår väldigt dåligt", och de anställda skriver själva:

"Man fyller på med mer ungdomar än vad vi klarar av, överbelastat med ungdomar, brist på personal och ungdomar med problematik som vi aldrig har handskats med tidigare."

"Tyvärr så har det blivit en vana med ensamarbete vilket innebär en stor säkerhetsrisk."

"Personalbristen leder även till att ungdomarna försummas, då vi inte har tid till att relationskapa och föra samtal enskilt ifall någon mår dåligt."

undefined
I februari i år omplacerades åtta av de då tolv cheferna på anstalten. Arbetsmiljöverket menar att det orsakat en rörig miljö med bristande rutiner – och att detta ska medföra säkerhetsrisker för personalen.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att Bärbys ledning tar fram skriftliga rutiner för arbetsmiljöarbete och hantering av allvarliga händelser och olycksfall. Och detta ska ske snabbt – redan den 20 november måste bristerna vara åtgärdade. Annars riskerar Bärby att få böta upp till 120 000 kronor.

Utöver detta har Bärby förelagts med ett andra vite om 20 000 kronor. I det ärendet kräver Arbetsmiljöverket att ledningen ska ge personalen och skyddsombuden större insyn i arbetsmiljöarbetet.

Lina Lindkvist är tillförordnad institutionschef mellan september och december. Hon delar inte bilden av att omplaceringen av de åtta cheferna ligger bakom bristerna på Bärby. Man har dock inte kunnat ersätta dem fullt ut ännu, utan håller på att rekrytera.

– Det är klart att det är bättre när man har tillsvidareanställda, men min uppfattning är inte att det generellt är rörigt på institutionen.

Vad gäller överbelastningen av ungdomar, som personalen larmar om, anser Lina Lindkvist att det är tvärtom. Myndigheten brottas med platsbrist över hela landet, men på Bärby menar hon att det beror på att man håller avdelning Klockbacka stängd och att det just nu pågår en renovering av ett innertak på en byggnad. De ungdomar som skulle ha haft de platserna har flyttats från Bärby, förklarar hon.

– Det är inte min upplevelse att ungdomar försummas. Just nu är också bilden att institutionen är bemannad på det sätt den ska vara. Men att det skulle förekomma mycket ensamarbete är en nyhet för mig, det behöver jag följa upp.

Flera av bristerna ska vara kända av ledningen, men har inte åtgärdats. Varför?

– Jag kan inte svara på det.

Arbetsmiljöverket menar att bristande rutiner utsatt personalen för säkerhetsrisker. Vad säger du om det? 

– I så fall får vi hantera incidenter när de kommer in. Jag delar inte uppfattningen att det inte funnits rutiner, men man kanske inte fullt ut implementerat eller följt dem.

Bärbyhemmet

På SiS Ungdomshem Bärby utanför Uppsala behandlas unga sexualförövare och ungdomar med missbruk, samt ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård.

SiS, alltså Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som ansvarar för tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. 

Verksamheten finansieras med skattemedel från staten och kommunerna.

Läs mer: Bärbyhemmet – detta har hänt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!