I Almedalen syntes de mörka molnen inte till

Det politiska böket, och alla utmaningar som väntar när Uppsala byggs ut, får tas senare.

Sydöstra staden Uppsala, utbyggnad spårväg. Många utmaningar återstår.

Sydöstra staden Uppsala, utbyggnad spårväg. Många utmaningar återstår.

Foto: Elin Sandow

Krönika2023-07-02 06:38
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Solen sken på torsdagseftermiddagen när Uppsala kommun på en trevlig innergård höll ett Almedalsseminarium med rubriken "Om samverkan kring fyra spår mellan Uppsala och Stockholm". Kommunens näringslivsdirektör Charlotte Skott frågade ut Trafikverkets involverade regiondirektör Rami Yones och Uppsalas stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg. 

På plats fanns bland andra Vänsterpartiets Tobias Smedberg, Liberalernas Jennie Claesson och hennes företrädare Mohamad Hassan, och Utvecklingspartiets Stefan Hanna. En glansig annonsbilaga om Uppsalas utveckling och en stor skål jordgubbar fanns uppdukat. 

Till skillnad mot den livliga politiska debatten om spårväg och andra konfliktfrågor var samtalet i Visby ett "myssamtal" om hur bra kommunen och Trafikverket samarbetar. Det finns en tajt tidsplan, den och avtalet ska följas, var budskapet. Eventuella protester och uttalanden i medier stör inte det arbetet, flikades också in.

Sedan Liberalernas sväng i spårvägsfrågan för en månad sedan har det funnits en majoritet för spårväg, vilket ledde till väntat resultat på kommunfullmäktige 19/6. Den motion som efter valet hade skrivits av M, L, KD och C – för att stoppa spårvägsprojektet – röstades alltså ner. I och med beskedet från fullmäktige "kan det praktiska byggarbetet börja på allvar i mars 2024" kunde man läsa på kommunens hemsida.

Liberalernas Jennie Claesson har argumenterat för att det var nödvändigt att bryta dödläget i Uppsala-politiken efter det att "populistiska UP" släppte fram vänsterblocket efter valet (UNT, 16/6). Men det politiska läget som uppstod beror förstås inte bara på UP och Stefan Hanna, utan även på att Erik Pelling (S) gav Hanna fördelar i utbyte. Löftet om en folkomröstning om spårväg har sedan dess visserligen justerats till en folkomröstning om ”Uppsalas utveckling". Ett annat löfte till Hanna, att Uppsala ska omförhandla fyrspårsavtalet med staten, ser på pappret ut att bli av (30/6). Men Hanna har varken varit med och tagit fram förhandlingspunkterna, han är dessutom kritisk till dem

Men röran efter valet var då, och nu är nu. Låt oss vända blad, är det nog en och annan som tänker. Liberalernas spårbyte och beslutet i fullmäktige får nu till följd att stadsbyggnadsförvaltningen kan fortsätta planeringen av spårvägsbyggandet. 

Enkelt kommer det ändå inte bli. Som ledarsidans Johan Rudström nyligen påminde sade dåvarande näringsminister Björn Rosengren (S) 2001 att Norrbotniabanan skulle börja byggas inom 3-5 år. "Den senaste förseningen för delsträckan till Skellefteå gäller slutdatum 2032", påpekade Rudström. Det blir sällan som tänkt.

I Uppsala kommer invånare, fastighetsägare, markägare och andra aktörer ska få tycka till när områdena kring spårvägen detaljplaneras. Flera myndigheter med vitt skilda perspektiv och miljödomstolarna kommer säga sitt. Och det kommer att hållas nya politiska val, men allt vad det innebär. 

I Almedalen syntes dock inga mörka moln till. Det sades att kommunen och Trafikverket är "två olika varelser" men att man har respekt för varandras olika perspektiv och en gemensam målbild. "Jag tycker att Uppsala kommun sköter sig utmärkt", sade Yones från Trafikverket, och adderade att fyrspårsprojektet är ovanligt tidsstyrt. Vikten av nära dialog och samverkan betonades mer än en gång.

Det politiska böket och stöket, och alla utmaningar som kvarstår, får tas senare. Nu har kommunfullmäktige gett grönt ljus.