För ett tag sedan kom nyheten att Uppsala Kvinnojour kan tvingas att halvera sin personalstyrka. De medel som tilldelas från Uppsala kommun och Socialstyrelsen räcker inte till. Både Uppsala kommun och Socialstyrelsen minskar sitt stöd. Tar man med effekten av inflationen så blir effekten än större. Men mig veterligen finns det inget som visar att Kvinnojouren inte använder sina medel väl. Tvärtom. Trots det så kan det nu bli nödvändigt att krympa verksamheten.
Uppsala kommuns socialnämnd säger att det inte ”finns marginaler”. Men kan det stämma? Går det inte att omfördela Uppsala kommuns och Socialstyrelsens medel? Hur andra utgiftsområden hanteras är viktiga att ta upp i sammanhanget.
Ser man på kommunens inköp av konst (UNT, 15/4 2023) så tycks det finns rätt gott om pengar. Ett omtalat exempel är den konstnärligt utformade soffan som kommunen köpte in för 12 miljoner. Ett annat är den inköpa kopian på DDR-konst som står i Slottsbacken. Och man kan undra varför kommunen ska satsa pengar på nöjesanläggningar som exempelvis äventyrsbad. Det är väl Bert Karlssons ansvarsområde?
Det finns mer att spara in på. Spårvägen. En obegriplig folkomröstning. Eller följ Sakine Madons råd och minska antalet kommunikatörer (UNT, 10/3). Två tjänster av närmare hundra skulle nog räcka. Även Socialstyrelsen kan fundera på om inte de kan omfördela medel så att så att stödet till Kvinnojouren inte behöver minskas. Socialstyrelsen har exempelvis stöttat ”handikapporganisationer” med miljoner för verksamheter där det ”saknas vetenskapliga belägg för funktionshindret i fråga” (Läkartidningen, 19/2).
Det är däremot oomtvistat om att det finns ett stort behov av skydd för kvinnor som utsätts för våld. Under 2023 sökte sig drygt 470 kvinnor till Uppsala Kvinnojour för att få stöd. Om det inte kommer mer pengar från kommunen eller Socialstyrelsen än vad som nu är sagt så kommer Kvinnojouren bliv tvungen att mer än halvera antalet personer som kommer att kunna ges hjälp. Så om det förhåller sig så att Kvinnojouren anser att de kan klara av att hålla igång sin verksamhet med en budget på 5,5 miljoner för sju anställda och att det är vad som krävs givet behoven i Uppsala så varför inte satsa på det?
Det tycks ju vara så, om man ska uttrycka sig i krasst ekonomiska termer, att Kvinnojouren tycks göra en mycket stor samhällsinsats för relativt sett lite pengar. Det finns mycket i Uppsala som kan bli bättre. Sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Men nu tycks det finnas något som fungerar och som är viktigt. Så förstör inte det.
Det är inte trovärdigt att den 8:e mars varje år verbalt demonstrera sitt stöd för den internationella kvinnodagen, och övriga dagar på året säga att det ”inte finns marginaler” för Kvinnojouren.