Kommunala bolag är på papperet något så trist som en alternativ förvaltningsform för kommunal verksamhet. Lejonparten av kommunens verksamhet drivs i förvaltningsform, där förvaltningarna i sin tur lyder under politiskt tillsatta nämnder. Men ibland väljs i stället bolagsformen. Detta motiveras av rent praktiska skäl. Det är till exempel enklare att ett bostadsbolag är just ett bolag.
Men i praktiken blir det också ett sätt för politiker och tjänstemän att leka affär, att inte vara gråa, trista byråkrater, utan spänstigt bolagsfolk. Och där någonstans, mellan möten och Powerpointpresentationer, glömmer man bort att det fortfarande handlar om kommunal verksamhet.
De av UNT granskade turerna kring UKK:s sannolika hyreshöjning (UNT 18/1 och 19/1) är ett praktexempel på det. Bolagets ordförande och vd berättar för UNT att totaleffekten av det nya hyresavtalet innebär ökade kostnader med 50 procent (från 20 till 30 miljoner årligen), vilket kommer att göra det svårt att behålla konsertutbudet på dagens nivå:
”Så är det. Utan extra ägartillskott kommer vi inte att kunna uppfylla ägaridén”, uppger UKK:s ordförande Lisa Skiöld till UNT.
Hyresvärden Uppsala kommun Arenor och Fastigheter AB svarar genom sin vd Thomas Perslund att ”som bolag måste vi agera affärsmässigt och får inte subventionera kommunala verksamheter.”
Det kan i förstone låta rimligt, det är bara det att Arenor och Fastigheter också är ett kommunalt bolag. Och inte bara det. Både fastighetsbolaget och UKK är bägge dotterbolag till, likaledes kommunala, koncernbolaget Uppsala Stadshus AB.
Så lite förenklat kan man uttrycka det som att Uppsala kommun förhandlar med sig själv om huruvida man kan höja hyran så mycket så att det egna målet med konsertverksamheten kanske inte blir möjligt att genomföra.
Förhandling pågår, men ett inte alltför otippat slutresultat är att UKK tvingas förlika sig med att betala en högre hyra, samtidigt som verksamheten hålls uppe med ägartillskott från moderbolaget. Att kommunen skulle kasta ut sig själv från lokalen genom underlåtenhet att betala hyra till sig själv kommer förstås inte att ske.
Det är lika snurrigt som det är onödigt, så låt mig komma med ett anspråkslöst förslag: slå fast på vilken nivå verksamheten ska bedrivas, anslå tillräckligt mycket pengar för det och sluta slösa tid och resurser på interkommunala förhandlingar och pengakaruseller.
Om detta är ”omöjligt” med gällande bolagsstruktur, föreslår jag att man ser över eller skrotar denna, snarare än att låta den stå i vägen för det man slagit fast att man ska utföra.