På myndigheter, i kommuner och regioner avslöjas ständigt nya fall av inskränkt meddelarfrihet för anställda. Det talas om tystnadskulturer. Ansvariga på dessa viktiga samhällsinstitutioner ska respektera yttrandefriheten. Att brister avslöjas och ifrågasätts gör dessutom den offentliga sektorn bättre.
Tidningen Arbetsvärlden avslöjade på måndagen att en chef på Försvarshögskolan ska ha satt munkavle på sina anställda, om fallet med de spionmisstänkta bröderna (19/12). En chef för Försvarshögskolans uppdragsutbildningar ska ha mejlat att ”Det som gäller ifall ni blir kontaktade (av medier) är att ni inte ska svara/kommentera”, om medier skulle höra av sig om den misstänkte som gått på skolans kurser.
I veckan riktades dessutom hård kritik mot Kriminalvården, där anställda vittnat om rädsla och tystnadskultur. För SVT berättar en kriminalvårdare att hon, efter att ha mejlat sina kollegor att det finns en utbredd tystnadskultur och att ledningen måste agera, blev av med jobbet (20/12). Kort efter att mejlet skickats fick hon nämligen veta att erbjudandet att stanna kvar som timvikarie, som hon hade tackat ja till, inte längre var aktuellt. I ett inspelat samtal uttryckte en chef att det kritiska mejlet var skälet till att det inte längre skulle erbjudas ett timvikariat.
Joakim Eriksson, kriminalvårdare i snart 30 år på Kalmaranstalten, berättar att "fortsätter du uttrycka kritik blir du inkallad och uppläxad av cheferna" (19/12).
Även på det skandalomsusade Bärbyhemmet öster om Uppsala har anställda vittnat om tystnadskultur och en hotfull arbetskultur. Medarbetare på det statliga SiS-hemmet för tungt kriminella unga har berättat om rädsla för att bli av med jobbet om man pratar med medier. Arbetsmiljön bedöms av Arbetsmiljöverket vara så dålig att Bärbyhemmet har hotats med viten om 140 000 kronor (UNT, 9/11).
Chefen på Försvarshögskolan, som mejlade att anställda inte ska tala med medier, har till Arbetsvärlden sagt att man ”kan alltid göra saker bättre". En anstaltschef inom Kriminalvården säger att "Vi kanske inte har lyckats fullt ut" (SVT, 19/12). Helena Finér, tillförordnad verksamhetsdirektör på Bärbyhemmet, sade nyligen till UNT att hon inte känner igen "den bilden" på en fråga om personalens hårda kritik.
Vad sägs om att i stället säga: Vi ska självklart respektera meddelarfriheten och välkomna kritik. Det gör våra verksamheter – som finns för er, medborgare! – bättre.