Skattemedel ska inte gå till Ibn Rushds "värdegrund"

Nu markerar äntligen Folkbildningsrådet. I Uppsala fortsätter dock utbetalningarna.

Måste flickor bära slöja och får man vara homosexuell? Folkbildningsrådet riktar kritik mot studieförbundet Ibn Rushd.

Måste flickor bära slöja och får man vara homosexuell? Folkbildningsrådet riktar kritik mot studieförbundet Ibn Rushd.

Foto: Fotograferna Holmberg

Ledare2023-12-13 05:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Enligt en ny granskningsrapport från Folkbildningsrådet har studieförbundet Ibn Rushd undervisat barn från sju år om bland annat sharia och antisemitiska konspirationsteorier (TV4, 8/12).

Linda Stridsberg, chefsjurist på Folkbildningsrådet, konstaterar att förbundet "brustit i efterlevnaden av de grundläggande villkoren som rör bland annat demokrati och mänskliga rättigheter". Ibn Rushd tvingas betala tillbaka 146 900 kronor (under fjolåret fick man, enligt TV4, nära 30 miljoner kronor i bidrag).

Runt om i landet väcks åter frågan om lokala och regionala bidrag till förbundet, i dagarna har exempelvis region Skåne och Helsingborgs kulturnämnd pausat utbetalningarna.

I en av publikationerna som använts av förbundet, "The Upbringing of Children in Islam”, får man bland annat veta att flickor måste bära slöja från 9-års ålder, att pojkar och flickor ska separeras, att muslimska barn inte ska umgås med icke-muslimer. Det står även sådant som att föräldrar får slå barn och att män får slå "olydiga" fruar. Antisemitismen är tydlig, homofobin likaså. Även publikationen ”Islamic laws” där ämnet barnäktenskap behandlas – utan att ifrågasättas, tas upp i Folkbildningsrådets granskningsrapport.

I vanlig ordning slår Ibn Rushd ifrån sig kritiken och uttrycker i ett pressmeddelande att materialet inte har använts på ett sätt som strider mot förbundets värdegrund. Den relevanta frågan är snarare om det strider mot den värdegrund som ska råda vid bidragsutbetalningar.

Ett tydligt mönster i Uppsala och över landet är att rödgröna partier gärna vill ge fortsatta bidrag. Kristdemokraternas kommunalråd Jonas Segersam lämnade in en skriftlig fråga om stödet till Ibn Rushd för fyra år sedan, och senare har M, KD, C och L argumenterat för att slopa Uppsala kommuns bidrag.

Men stödet har fortsatt, vilket framgår även i tjänsteskrivelsen "Stöd till studieförbundens lokalavdelningar 2023" från i år.

När bidraget kritiserades för några år sedan, av nämnda Segersam men även här på ledarsidan, möttes det med anklagelser om "hat". Företrädare för Antidiskrimineringsbyrån Uppsala, Amnesty Uppsala, Uppsala läns bildningsförbund och Folkbildningsrådet rusade till Ibn Rushds försvar. 

När vi här på sidan har argumenterat mot bidrag till kristna aktörer som spridit homofobi har nämnda kritiker däremot inte sagt ett knyst. Varför så viktigt att slåss för just Ibn Rushds bidrag? Om man inte tycker att barn ska marineras i galenskap måste det rimligtvis gälla samtliga barn.