Svenska Evangeliska Alliansen, som arbetar för att "fullborda missionsuppdraget och för att se Guds rike förkroppsligas i vår värld", har ilsknat till på Östhammars kommun. I ett pressmeddelande – "Kommunstyrelsens hantering av Furuhöjdskyrkan uppmärksammas i FN" – anklagas kommunen för att utmana religions- och yttrandefriheten. Den kristna organisationen berättar stolt att man lyft ärendet till FN.
Vad har då Östhammars beslutsfattare gjort? Hindrat arma församlingsrepresentanter i Alunda att uttrycka sig fritt? Förbjudit kyrkklockor eller bordsbön?
Nej, det "brott" som Östhammars styrande gjort sig skyldiga till är att ha nekat Furuhöjdskyrkans ungdomsförening bidrag. Vilket kommunen har haft goda skäl för.
Det var i våras som Furuhöjdskyrkan hamnade i blåsväder. Kyrkans pastor och föreståndare Lukas Ternborg visade sig ha hållit en predikan som hade lagts ut på YouTube. Mot slutet av predikan riktade pastorn uttryckligen ett budskap till konfirmanderna, till "ungdomar". Ternborg sade att de kommer att höra något "helt annat i skolan", att folk förs bakom ljuset men att Bibeln är tydlig om att det finns man och kvinna.
Hans predikan fortsatte med att det också är tydligt i Bibeln att äktenskapet är mellan en man och en kvinna. För att stå emot alla "lögner" som matas ut om kön och sexualitet behöver man den helige andens vägledning och det är Guds ord som är sanningen, var pastorns budskap.
Till P4 sade kyrkans ordförande att man står bakom pastorns ord. Med andra ord: Det som uttrycktes är vad Furuhöjdskyrkan anser om homosexuella äktenskap och transsexualitet.
En kyrka och dess medlemmar är naturligtvis fria att ha och uttrycka dessa åsikter, vi har religionsfrihet och yttrandefrihet.
Däremot finns det ingen självklar rätt att få olika bidrag, eller att få driva förskolor eller skolor.
Eftersom Furuhöjdskyrkans församling driver en förskola meddelade utbildningsförvaltningen i Uppsala, den kommun som ger förskolan tillstånd, att man skulle inleda en granskning av förskolan (P4, 2/4). Barnens rätt till en förskoletillvaro som präglas av läroplan och andra regelverk går nämligen före religiösa övertygelser som eventuellt står i vägen för det.
Kommuner och myndigheter kan givetvis även att dra in eller neka föreningsbidrag. Som när Östhammars kommun alltså avslog församlingens ungdomsförenings ansökan om lokalt aktivitetsstöd (UNT, 1/6). Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jan Holmberg (M) förklarade det med att Furuhöjdskyrkan inte har följt kommunens bidragsnormer.
Kommunens beslut är överklagat till förvaltningsrätten, och Furuhöjdskyrkans pastor förklarar att man protesterar för "principfrågan".
Svenska Evangeliska Alliansen hävdar på liknande sätt att Östhammars kommun svingar med "politiska pekpinnar" och agerar "teologisk smakdomare". Det beskrivs som ett brott mot "armlängds avstånd", som "en otillbörlig diskriminering av en religiös minoritet".
Men uttrycket armlängds avstånd innebär att politiker inte ska peta i vad konstinstitutioner, medieredaktioner, universitet, bibliotek med mera väljer för innehåll. Inte att varje församling eller förening har rätt till diverse bidrag. Om andra församlingar och föreningar propagerade mot transsexualitet och homosexuella äktenskap, och fick bidrag från Östhammars kommun, vore diskriminering rätt ordval. Inte nu.
Och om religionsfrihet var synonymt med föreningsbidrag vore knappt en kotte skonad från otillbörlig religiös diskriminering.