Varje byggjobb som försvinner gör minst tre andra arbetslösa. Ursprunget till uttalandet har inte klarlagts, det har tillskrivits den gamle finansministern Gunnar Sträng. Klart är i alla fall att nedgångar i byggbranschen får spridningseffekter. Därför finns det all anledning att hålla koll på byggkonjunkturen under de mycket oroliga tider som råder i höst.
Byggföretag behöver trä och cement, lite beroende på vad de bygger. Armeringsjärn är också bra att ha. Allt har ökat kraftigt i pris under året. En stor del av virket köps normalt från Ryssland och Belarus, vilket Ukrainakriget har satt stopp för. Cementkrisen pågår fortfarande för fullt, även om den inte toppar nyhetssändningarna längre. I slutet av året väntas domen från Mark- och miljödomstolen om kalkbrytningen på Gotland.
Den perfekta stormen för byggbranschen kompletteras av raset för privatekonomin, räntorna och elpriset. Efterfrågan på bostäder sjunker snabbt, därmed också efterfrågan på ny mark, med anläggningar och nya hus. Rotavdragen lär också bli blygsamma den kommande tiden då renovering, om- och tillbyggnad får vänta något för de nervösa hushållen.
Med detta sagt är det nästan så att man hoppas att prognosen för Uppsalaföretaget SH bygg, sten och anläggning slår in. Koncernchefen Lars Svensson och vd:n Dalia Ramzi beskriver i UNT (6/10) den kommande nedgången, med sinande orderböcker och risk för varsel av tiotals anställda. Det vore bra om det stannade vid det.
Svensson har varit med om nedgångar förr i familjeföretaget Sh bygg. Hösten 1992 slog räntan i taket och hela ekonomin stod inför ett reningsbad. Bostäder och byggande stod i fokus även den gången. Sveriges BNP sjönk under 1993, med bygginvesteringarnas andel av BNP sjönk ännu mer vilket höll i sig under resten av 1990-talet.
Bygginvesteringarna sjönk från 11 procent av BNP 1991 till 6 procent 1997-1999 (Byggföretagen, SCB). De senaste fem åren, 2017-2021, har investeringarna varit tillbaka på 1991 års nivå, alltså den tid då ”yuppies” slog klackarna i taket och de flesta svenskar levde långt över sina tillgångar. Det är det verkligt oroande inför vintern och nästa år, fallhöjden. Den 25 oktober kommer Byggföretagens konjunkturprognos.
Ett råd till alla hushåll som andats in och väntar på el- och ränteräkningar: Sluta inte leva! Att dra ned är en sak, lågkonjunktur är en i grunden sund företeelse (UNT ledare 3/10), men en tvärnit orsakar skador långt utanför den egna ekonomin. Om du kan, ge en restaurang ett besök i helgen och ge en byggjobbare en veckas jobb i vinter. Hen försörjer ju tre familjer till.