Pandemi, krig och inflation.
Den fram tills för bara några år sedan blomstrande ekonomiska tillväxten i samhället är på väg att förbytas till stagflation.
Inom byggbranschen slår man nu larm. Sh bygg, sten och anläggning som grundades i Uppsala 1923, och idag är ett av Sveriges 30 (plats 22, enligt Byggföretagens index) största byggföretag har nu beslutat om omedelbart köp- och anställningsstopp.
– Vi ser att industrin är på väg att stanna upp. Vi sitter med pressade marginaler och i långa avtal och vi känner stor oro när vi tittar på våra kunder och på byggbranschen i stort, säger Lars Svensson, som är den tredje generationen i familjeföretaget och koncernchef för hela koncernen.
Därför agerar företaget. I nästa vecka väntar samtal med facket och arbetsgivarorganisationer och det mesta talar för att samtalen kommer landa i ett dystert besked.
– Det är troligt att vi kommer behöva varsla. Hur många vet vi inte än, men mycket talar för det, säger Lars Svensson.
Rör det sig om ett par tjänster eller så mycket som ett tvåsiffrigt antal?
– Inte ett tresiffrigt antal i alla fall.
Dalia Ramzi, vd på Sh bygg, är nedstämd över rådande läge.
– Vi planerar för ytterligare 100 år med tillväxt. Så det här är naturligtvis en väldigt tråkig situation, säger hon.
Vad ser ni som den främsta orsaken till att ni måste skära ned?
– Kundernas situation. Planerade arbeten blir mycket dyrare än vad de trott från första början och då får de välja att prioritera bara det viktigaste.
Och det i sin tur medför att:
– Kakan som byggföretagen får dela på blir mycket mindre. Det här är främst ett problem för 2023 och framåt. Ibland måste man planera för sina farhågor. Vi är väldigt oroliga, säger Lars Svensson.
Dalia Ramzi fyller i:
– Man kan säga att innehållet i våra orderböcker (framtida jobb, reds. anm.) börjat sina.
När kom ni fram till att det här var ett nödvändigt beslut?
– För en 3-4 veckor sedan, säger Lars Svensson.
Både Lars Svensson och Dalia Ramzi betonar att det är för 2023 och framåt det ser mörkt ut. Det finns jobb att göra året ut. Och det är så det verkar förhålla sig i stort i byggbranschen i Uppsala.
– De signaler jag får är att många byggföretag upplever att det finns jobb för stunden, men att man oroar sig mycket för nästa år och åren efter det. Orderböckerna blir allt tunnare, säger Anders Ragnarsson, bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen i Uppsala.
Om byggen står stilla får det konsekvenser.
– Blir det stopp i stora projekt så finns det förstås risk för uppsägningar, säger Anders Ragnarsson.
För de lite mindre byggföretagen är det också en osäker situation. Men när kundbasen mest består av privatkunder finns det ändå en annan stabilitet, det menar Christopher Wahlund, vd och delägare i Vaksala Bygg.
– Spontant känner jag mig inte jätteorolig. Jag kan tänka mig att det är lite jobbigare för de stora byggföretagen. Men vi har också sett en minskning i offertförfrågningar den senaste tiden, säger han.
Istället för två eller tre förfrågningar per dag för bara ett par månader sedan har Vaksala Bygg nu omkring fem förfrågningar i veckan.
– Det beror förmodligen på att man inte har råd just nu. Hushållen prioriterar att överleva vintern i stället för att ha ett snyggt golv och kök, säger Christopher Wahlund.