JO gör rätt i att markera mot SLU

Även studenter får uttrycka åsikter och skriva debattinlägg.

Får man som veterinärstudent kritisera koldioxidbedövning av grisar? Svar: Ja.

Får man som veterinärstudent kritisera koldioxidbedövning av grisar? Svar: Ja.

Foto: Patrik Lundin

Ledare2022-03-29 13:44
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I måndags riktade Justitieombudsmannen (JO) kritik mot Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ”för åtgärder mot en student i strid med repressalieförbudet”. Universitetet får bakläxa, och det med all rätt.

Redan för två år sedan JO-anmäldes SLU, med hjälp av stiftelsen Centrum för rättvisa, av Felicia Hogrell som studerade till veterinär. Hösten 2019 hade Hogrell nämligen skrivit en debattartikel i Expressen, och senare en replik, om djurhanteringen vid slakterier. Hon hade under sin utbildning gjort en veckas praktik på ett slakteri och var kritisk till bland annat koldioxidbedövning av grisar. Debattartikeln undertecknade hon med sitt namn och ”veterinärstudent”.  

Strax efter publiceringen hölls det på SLU en föreläsning. Då tog ansvariga för veterinärutbildningen upp negativa konsekvenser av att veterinärstudenter yttrar sig i media. I JO-anmälan kunde man se att ”kvällstidningen” nämndes, det var alltså tydligt vem man syftade på. Under föreläsningen varnades det för att lantbrukare kan komma att bli negativt inställda till veterinärstudenter, att lantbrukare till och med skulle bli rädda för hotsamtal från djurrättsaktivister.

Som om det inte räckte blev Felicia Hogrell kallad till ett enskilt möte med en person i ledningen för veterinärutbildningen. Under mötet fick hon kritiska frågor och hennes agerande ställdes mot ”akademisk mognad".  

På ledarsidan undrade vi tidigare ”Hur tänkte egentligen inblandade ansvariga på SLU?” (6/5 2020). Hogrell själv uttryckte att hon hade tagit ”yttrandefriheten för given” och därför blev ”jätteförvånad” över SLU:s agerande.

SLU har i svaret till JO skrivit att universitetet är beroende av att veterinärstudenter ges tillträde till djurbesättningar. Man påpekade att det är viktigt att ha goda relationer med djurägarna, och hävdade att universitetet ville resonera med studenten om hur debattartiklar, undertecknade ”veterinärstudent”, kunde påverka förtroendet för SLU. 

Att det vore lättast för SLU om studenterna inte öppet uttryckte kritiska åsikter är lätt att förstå. Men repressalieförbudet finns för att skydda yttrande- och meddelarfriheten. Ansvariga på myndigheter - som på högskolor och universitet - har ingen rätt att tillrättavisa enskilda som yttrat sig i pressen.

Till UNT säger Felicia Hogrell nu att hon nu hoppas att fler studenter och veterinärer kommer våga delta i debatten (28/3). JO:s besked kom inte en dag för tidigt. Även studenter får uttrycka åsikter - utan att läxas upp.