Sveriges lantbruksuniversitet har, med hjÀlp av stiftelsen Centrum för rÀttvisa, JO-anmÀlts av veterinÀrstudenten Felicia Hogrell. Och det med all rÀtt.
Det var i höstas som Hogrell skrev en debattartikel i Expressen, och senare en replik, om djurhanteringen vid slakterier. Hon hade under sin utbildning gjort en veckas praktik pĂ„ ett slakteri och kritiserade bland annat koldioxidbedövning av grisar. Artikeln skrev hon under med sitt namn och âveterinĂ€rstudentâ.
TvÄ dagar efter publicering hölls det pÄ SLU en förelÀsning dÀr ansvariga för veterinÀrutbildningen tog upp "negativa konsekvenser" av att veterinÀrstudenter yttrar sig i media. Vem och vad man syftade pÄ var tydligt, i JO-anmÀlan kan man lÀsa att bland annat "kvÀllstidningen" nÀmndes. Ett resonemang var att lantbrukare kommer att bli negativt instÀllda till veterinÀrstudenter, vilket indirekt alltsÄ skulle skada utbildningen. Det till och med varnades för risken att lantbrukare, om studenter uttalade sig i medier, skulle bli rÀdda för hotsamtal frÄn djurrÀttsaktivister.
NÀr Hogrells andra inlÀgg, en replik, hade publicerats blev hon kallad till ett enskilt möte med en person i ledningen för veterinÀrutbildningen. DÀr konfronterades hon med kritiska frÄgor. "Akademisk mognad" stÀlldes mot att handla som hon hade gjort.
SÄ inte nog med att Hogrell fick sitta pÄ en förelÀsning och bli kritiserad inför en hel publik med studiekamrater, blev hon alltsÄ Àven ifrÄgasatt pÄ ett möte. Hur tÀnkte egentligen inblandade ansvariga pÄ SLU?
Repressalieförbudet innebÀr att myndighetsÄtgÀrder som riktar sig mot nÄgon som har anvÀnt sig av sin yttrande- eller meddelarfrihet inte Àr tillÄten. Yttrandefriheten Àr och ska vara stark. Det borde om nÄgot ett universitet kÀnna till.
Det hade varit rimligt att exempelvis bemöta felaktiga uppgifter i debattartiklar, men i det hÀr fallet har det inte pÄstÄtts att Hogrell skulle ha spridit felaktigheter. DÀremot har universitetet helt klart försökt pÄverka henne pÄ olika sÀtt, och skickat signalen till alla andra att man inte ostraffat kan uttala sig i samhÀllsdebatten.
SLU:s agerande borde fÄ skarp kritik av Justitieombudsmannen. Universitetet gör bÀst i att be den enskilda studenten om ursÀkt, och klargöra att man har gjort fel och inte tÀnker göra om det. Varken studenter eller andra fÄr lÀxas upp för att ha uttryckt sin mening.