Hyresgästföreningens makt måste minska

I Uppsala råder bostadsbrist och höga andrahandshyror. Dagens hyresreglering är som ohyra, den måste bort från våra hus.

Studentbostäder byggda av Uppsalahem år 2014. Fortfarande behöver mer byggas.

Studentbostäder byggda av Uppsalahem år 2014. Fortfarande behöver mer byggas.

Foto: Michaela Hasanovic

Ledare2022-07-21 06:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I en serie artiklar har UNT undersökt förekomsten av oskäliga hyror på andrahandsmarknaden i Uppsala. I en av dessa intervjuas Hyresgästföreningen om situationen och hur de kan hjälpa sina medlemmar, men Hyresgästföreningen och de system som de kämpar så hårt för att upprätthålla är det som möjliggör den absurda situation som finns på den svenska hyresmarknaden.
 

Vår extremt reglerade bostadsmarknad har gjort att för lite byggs. Höga kostnader och regleringar som omöjliggör att som fastighetsägare ta ut en hyra som matchar kostnaden gör att för få vill bygga hyresrätter. Det leder till det andra problemet.

Dagens hyresmarknad är ett system som gynnar de som redan har en bostad. Med förstahandskontrakt har du en låg hyra och kan byta till andra hyresrätter utan att betala något. Incitamenten för dig att byta skulle vara att nya bostaden är bättre än den du har nu, men inte att det byggs nya snabbt. Du kan ju bo kvar där du gör tills dess. Den som har en bostad har tusen önskemål för att flytta in i något nytt, den utan bostad har bara ett.
 

Höga andrahandshyror vittnar om en brist på bostäder att hyra. Brist på hyresrätter skapas endast om någonting står i vägen för att det skulle vara lönsamt att bygga. Vi vet vad problemet är. Trots detta händer ingenting i Sverige. I det nu spruckna januariavtalet skulle en hyresreform ske men den sopades undan efter att frågan skapat regeringskris. Den reform som föreslagits av flera riksdagspartier skulle möjliggöra marknadshyror på nybyggda hyresrätter, så att det skulle bli lönsamt att bygga mer. Ingen som i dag har en hyresrätt skulle alltså påverkas, men de som tvingas betala andrahandshyror skulle få sitt första egna hem.

UNT har i veckan publicerat texter om brist på studentbostäder. Enligt en rapport från Sveriges Förenade Studentkårer kan Uppsalastudenter få ett förstahandskontrakt under sin första termin. Att studenter kan behöva betala ett dyrt andrahandskontrakt någon månad är sorgligt men endast ett symptom på att en bostadsmarknad utan marknadsmekanismer och för få bostäder kräver kösystem för att dela ut bostäder till folk.

Dagens hyresreglering behöver saneras från alla de regler som riggat systemet för de som redan sitter tryggt. Där behöver Hyresgästföreningens del av skulden synliggöras, och riktiga skydd för de som har det svårt komma på plats. För att det ska ske behöver hyresmarknaden bli en marknad.