Vi har tidigare kollat närmare på prisbilden för andrahandshyror i Uppsala.
En av många Uppsalabor som betalar en hög andrahandshyra är Joakim. För att han inte ska riskera att hamna i konflikt med sin nuvarande hyresvärd så nämner vi inte hans efternamn.
Joakim bor i en uthyrningsdel i centrala staden. Rummet är mindre än 20 kvadratmeter stort och för det betalar han 7 900 kronor i månaden. I hyran ingår möbler, el, vatten och internet.
– Det är dubbelt så dyrt som jag borde betala, kan jag tycka, säger Joakim.
Då han snabbt var i behov av bostad vände han sig till Blockets annonser.
– När jag kollade runt så kostade det så här mycket nästan överallt, om man ska bo inne i stan. Allt kostar dubbelt gentemot vad det borde kosta. Om man inte stått länge i bostadskö eller har köpt eget så är det kört. Då får man lägga halva lönen på boende.
Joakim jobbar inom servicebranschen, men ska börja studera till hösten. Han är en av många unga vuxna som inte har kapital nog till att investera i egen bostad.
– Med tanke på vad det kostar att köpa en bostad så blir det naturligt att många måste hyra. Och det trycker i sin tur upp andrahandshyrorna.
På Hyresgästföreningen är man medveten om problemet med ockerhyror. Men hur många som drabbas är svårt att svara på. Uppsala studentkårs siffra på att nio av tio andrahandshyror skulle vara ockerhyror är inget som de kan bekräfta
– Vi vet ju att det förekommer naturligtvis. Det var en rättsprocess här i förra veckan där en person hade hyrt ut sin hyresrätt väldigt frekvent och till väldigt hög hyra. Den personen blev fälld för det, men det är väldigt sällsynt att det uppdagas och går så långt, säger Mårten Gulin, förhandlingstrateg på Hyresgästföreningen region Aros Gävle.
Den som vill hyra ut sin hyresrätt i andrahand kan lägga på max 15 procent på den faktiska hyran ifall den är möblerad. Driftkostnader så som el, vatten och bredband får inte kosta mer för hyresgästen än vad det faktiskt kostar.
När det gäller bostadsrätter eller villor så är reglerna inte lika tydliga. Då beräknas hyran på de drift- och kapitalkostnader som uthyraren har. Huvudregeln är att hyran ska vara skälig.
– Som hyresgäst av en lägenhet eller en kåk så kan du alltid få din hyra prövad om den är skälig eller inte. Då gör hyresnämnden jämförelse med andra hyror på orten. Så hyresvärden måste ha ett hum om var nivån ligger, säger Mårten Gulin.
Mårten Gulin menar att det är många uthyrare som inte är medvetna om bestämmelserna.
– Generellt i hela landet så är det få som har koll på vilka regler som gäller. Många tror att det är en helt fri marknad där man kan ta vad man vill i betalt, säger Mårten Gulin.
Det är säljarens marknad som råder.
– Med den bostadsbrist som vi har i Uppsala så är det klart att många är glada över att få tak över huvudet, och då klagar man ju inte. Man flyttar därifrån så fort man hittat något annat till bättre pris, säger Mårten Gulin.
Misstänker du att den hyra som du betalar är oskäligt hög finns hjälp att få. Det är hyresnämnden som prövar varje fall och du kan få rätt till återbetalning så långt som två år tillbaka i tiden. Det gäller även den som är inneboende.
– Är man medlem hos Hyresgästföreningen så kan man få hjälp av vår juridiska enhet. Annars kan man också gå direkt till hyresnämnden och få sin hyra prövad, säger Mårten Gulin.