Studentstaden är den del av Uppsalahem som ansvarar för studentbostäderna. Studentstaden är den största aktören på hyresmarknaden och hyr ut ungefär 4 000 av Uppsalas totalt cirka 12 000 studentbostäder.
– Det som vi jobbar för är att ingen ska behöva tacka nej till en studieplats för att bostadssituationen är osäker. Universiteten ska kunna rekrytera duktiga studenter så att man kan säkra kompetensförsörjningen. Det är oerhört viktigt för alla bostadsaktörer att jobba för det, säger Jenny Wikström, fastighetschef på Uppsalahem Studentstaden.
Under pandemin valde många att studera på distans och det kom färre utländska studenter. Till hösten tror man att det kommer fler till Uppsala, trots att antalet ansökningar sjunkit jämfört med de två senaste åren.
Att hitta bostad är alltid som svårast under terminstarterna. Lättast brukar det vara i mitten av terminerna. Förhoppningen är att de planerade nyproduktionerna ska bli av.
– Det är ungefär 1 500 studentbostäder som är planerade att byggas. Sedan får man se hur världsläget ser ut, om de kommer att byggas eller inte beroende på ökade byggpriser.
Kötiderna för att få studentboende varierar kraftigt. Vissa boenden där renoveringar är planerade kan man få korttidskontrakt på. Där är väntetiderna, med lite tur, ett par månader.
– För ett studentrum är det över ett års kötid och för en studentlägenhet så kan det vara allt ifrån två år och uppåt, men man kan ju ha tur.
Hyrorna för studentbostäder i Uppsala varierar men ligger i regel ganska högt, åtminstone för en student. Studiebidraget med lån för en heltidsstuderande ligger idag på 11 088 kronor i månaden.
– Vi strävar alltid efter att nyproduktionerna ska ha hyror som studenterna klarar av. Man brukar säga att en etta på 25 kvadrat inte ska kosta mer än 5 000 kronor i månaden.
På Uppsala studentkår spår man en osäker höst.
– Vi ser med oro på bostadsbristen. Det är många studenter som kommer att komma tillbaka från distansstudier och många internationella studenter kommer att komma. Så vi är oroliga över hur bristen kommer att förvärras, den har varit illa sedan innan, säger Alexander Wilson van Deurs, vice ordförande på Uppsala studentkår.
Hur många studentbostäder som saknas är oklart. En del studenter har redan trygga alternativa boendelösningar, medan andra bor hemma hos föräldrar eller har otrygga andrahandskontrakt.
– Exakt hur många bostäder som behöver byggas är svårt att säga, men det är tusentals.
Många hör av sig till studentkåren med boendefrågor.
– Vi märker av en oro bland de som ska börja plugga men också från de som redan är här och har väldigt osäkra boendelösningar.
Studentkåren anser att hyrorna för studenter generellt är för höga.
– Var tredje student lägger över 50 procent av studiemedlet på sin hyra. Vi tycker att det borde gå ner till max 30 procent. Det borde finnas en maxgräns för vad en student ska behöva lägga på sitt boende.
På andrahandsmarknaden är det inte ovanligt att girigheten hos hyresvärdarna går ut över de som hyr.
– Det är vilda västern på andrahandsmarknaden. Nio av tio andrahandshyror är ockerhyror, så det är ett jätteproblem.
För att underlätta bristen på bostäder till terminstarten så har Uppsala studentkår ett avtal med Hotel & Vandrarhem Centralstation. Där finns 32 bäddar tillgängliga att hyra mellan 16 augusti till den 1 oktober.