Sommarsemestern närmar sig och därmed ännu en krissommar för Akademiska sjukhuset i Uppsala. Särskilt brukar sjuksköterskornas legitima krav på fyra eller fem veckors vila ”ställa till det” för sjukhusledningen. Det börjar med erbjudanden om extra betalt för att skjuta på semestern, men slutar ändå med luckor i bemanningen, köer och kaos.
Torsdagens varsel om övertidsblockad från Vårdförbundet borgar inte precis för ett bättre samarbetsklimat på Akademiska. Sjuksköterskorna har jobbat cirka hälften av de 280 000 övertidstimmar som registrerades på sjukhuset i fjol, motsvarande omkring 70 tjänster (UNT 22/4). ”Sjukdomar och vab kommer varje år och kan inte alltid resultera i övertid”, säger Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.
Mitt i allt ses en positiv utveckling som verkligen välkomnas av personalen: Hyrpersonalen är på väg att fasas ut. Ingen har velat ha dem på avdelningarna. Kostnaderna har galopperat för regionen samtidigt som arbetsmiljön blivit lidande. Hyrkolleger, ibland före detta kolleger, har kommit in och tagit bättre pass till en betydligt bättre lön.
Nationella ramavtal i kombination med lokalt arbete har vänt utvecklingen (UNT 23/4). Räknat med en eftersläpning av den fakturerade arbetstiden ligger man till och med lite före prognoserna och flera avdelningar på Akademiska är redan fria från hyrpersonal. En ny strategi för schemaläggning har lett till större engagemang och nöjd personal. Med tanke på alla massuppsägningar som ägt rum på senare år med hänvisning till ”stress” och just ”scheman” borde förstås denna prioritering av den egna personalen skett för länge sedan.
Sjuksköterskornas nöjdhet med sina scheman och de färre hyrkollegerna är en skir planta som måste vårdas av sjukhusledning och politiker. Det finns många sätt att förstöra den och därmed vara tillbaka på ruta ett. Till exempel har Vårdförbundet inte lagt en blockad mot inhyrning i den pågående konflikten. Sommarschemana skulle också kunna lösas med hyrpersonal, i så fall ett steg framåt och två steg tillbaka.
”Vi är angelägna om att minska andelen inhyrd personal. Det är en avvägning vilka metoder man använder”, säger HR-direktören Sofia Birk om den uppkomna situationen. Apropå avvägningar har också Vårdförbundet ett ansvar för en eventuell eskalering av konflikten. Med en blockad mot nyanställningar tvingar man förr eller senare arbetsgivaren att hitta andra lösningar.
Region Uppsalas alla patienter och skattebetalare, varav många känner minst någon som jobbar på Ackis, har ett starkt önskemål inför sommaren 2024: För en gångs skull, håll sams!