Akademiska rustar för nästa konfliktvarsel

Efter att Kommunals strejk avblåsts riktas blickarna nu mot det varsel som Vårdförbundet har lagt kring övertid. Om konflikten inte blir löst kan effekterna på vården kan bli stora.

Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, säger att det är arbetsgivarens ansvar att bemanna vården så att patientsäkerheten inte är beroende av att personalen arbetar övertid.

Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, säger att det är arbetsgivarens ansvar att bemanna vården så att patientsäkerheten inte är beroende av att personalen arbetar övertid.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2024-04-22 05:00

Akademiska sjukhuset har precis hunnit andas ut efter att Kommunals strejkhot undanröjdes. Nu pågår planeringen för hur nästa konflikt, den med Vårdförbundet ska hanteras. Även här väntas effekten på vården kunna bli stor, även om det än så länge inte är något hot om strejk. Vårdförbundet har varslat om blockad mot övertid, mertid och nyanställningar för sina medlemmar från och med torsdag den 25 april, om parterna inte kommer överens innan dess.

Vårdförbundet organiserar sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

– Vi jobbar för fullt på med att analysera den påverkan varslet får. Vi var tvungna att först prioritera Kommunals varsel eftersom vi såg att det var kopplat till samhällsfara när personal vid sterilcentralen och driftscentralen varslades om strejk. Därför lade vi delvis varslet från Vårdförbundet åt sidan, säger Sofia Birk, HR-direktör i Region Uppsala.

undefined
Sofia Birk, HR-direktör i Region Uppsala, säger att regionen koncentrerat sig på Kommunals strejkhot och ännu inte hunnit hantera Vårdförbundets övertidsblockad, som träder i kraft på torsdag i nästa vecka.

UNT har gått igenom övertidsuttaget inom olika verksamhetsområden på Akademiska sjukhuset. Totalt registrerades ungefär 280 000 övertidstimmar på sjukhuset under 2023. Det motsvarar 140 heltidstjänster. Av dessa stod medarbetare inom Vårdförbundets avtalsområde för ungefär hälften.

Det område med i särklass störst övertidsuttag är ambulans- och akutsjukvården, där det i fjol registrerades övertid motsvarande 21,45 heltidstjänster. Stora övertidsuttag finns även på barnsjukhuset, anestesi, operation och intensivvård samt hjärt- och lungsjukdomar, där övertiden motsvarar mellan 11 och 13 heltidstjänster vid vart och ett av verksamhetsområdena.

Sofia Birk kan inte säga något om hur blockaden väntas slå mot olika avdelningar. Arbetet nu handlar mer om att se vilka verktyg regionen kan ta till för att mildra effekterna.

– Vårdförbundet har inte lagt blockad mot inhyrning, och det kan vara ett sätt att hantera situationen. Samtidigt har vi ett pågående arbete där vi är angelägna att minska andelen inhyrd personal, säger hon.

Andra metoder hon nämner är att beordra skyddsarbete för arbete som bedöms vara samhällskritiskt. Arbetsgivaren kan också lösa behoven med övertid för personal som inte är medlemmar i Vårdförbundet.

– Samtidigt är det viktigt att inte ta till åtgärder som riskerar att eskalera konflikten. Därför är det en avvägning vilka metoder man använder, säger hon.

undefined
Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, säger att det är arbetsgivarens ansvar att bemanna vården så att patientsäkerheten inte är beroende av att personalen arbetar övertid.

Rent konkret ute i verksamheten handlar det om att ambulanspersonal inte kan lämna patienter om de fått ett larm strax innan arbetstiden tar slut. På akutmottagningen får personalen jobba dubbla arbetspass när det uppstår sjukluckor.

Kristian Hjertén, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, säger att det är upp till arbetsgivaren att verksamheten inte bygger på att personalen arbetar övertid.

– Sjukdomar, vab och korttidsfrånvaro är inget nytt, det kommer varje år. Och man måste ha en fungerande verksamhet trots detta. Det kan inte vara avhängigt övertiden, säger han.

Hur ser du på risken att patienterna drabbas?

– Våra medlemmar har ett ansvar i mötet med patienten. Men det är arbetsgivarens uppgift att planera verksamheten så att vi har förutsättningar att göra det jobbet.                                                                                            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!