UNT har under sommaren granskat andrahandspriserna på bostadsmarknaden i Uppsala. Många som har kommit till tals har varit kritiska till de höga priserna, men som ledarsidan påpekade (21/7) vittnar priserna främst om ett systemfel som hämmar utbudet. För de som försöker sälja sin bostad är prisutvecklingen den motsatta, och efterfrågan så låg att många nu i stället verkar välja att hyra ut. Uppsala är en av de städer där den sortens uthyrningen ökat mest, enligt en rapport från Blocket Bostad.
Oroligheterna i världsekonomin och varsel om höjda räntor har äntligen satt stopp för den köpmani som har präglat svensk bostadsmarknad. När bostadspriserna nådde sin topp i början av året hade de mer än dubblerats på 15 år. Sedan dess har de succesivt sjunkit och i juli hade den genomsnittliga bostaden i Uppsala tappat mer än fem procent i värde. För personer som nyligen köpt en bostad och därigenom förlorat ansenliga summor är det säkert en klen tröst att inflationen också gröper ur lånet.
För samhällets i stort är dock korrigeringen nödvändig. På en välfungerade marknad hade den stora vinsten av att äga sitt boende kommit från faktumet att man kan bo i den. Kostnaden för att låna, och de uteblivna intäkterna från att investera pengarna annanstans, hade enklare kunnat vägas mot kostnaderna för att hyra. Så har inte varit fallet. Med en växande befolkning, starkare köpkraft och en låg byggtakt har bostäder i attraktiva lägen gett en stor och nästan garanterad avkastning för den som har råd. Det har förvärrats av att bostadsköp varit den främsta vägen för många att ta sig in på bostadsmarknaden i Sveriges större städer.
Inbillningen om bostäder som en riskfri investering kanske äntligen har krossats. De låga räntorna, som också har bidragit, justeras nu uppåt. Den dysfunktionella hyresmarknaden, som varit avgörande för att så många tvingats köpa, har dock inte förändrats. Kanske blir överskottet på bostadsrätter, som sedan hyrs ut i andra hand, ett steg i rätt riktning.
Ett större utbud av lägenheter på andrahandsmarknaden skulle tveklöst hjälpa till att pressa ned priserna. När efterfrågan på bostadsrätter i sin tur sjunker kommer den relativa vinsten av att bygga hyresrätter öka, vilket även det skulle pressa priserna. Kan vi dessutom bli av med prisregleringen på förstahandshyror och i stället skapa ett nytt besittningsskydd kanske vi på sikt kan slippa diskutera bostadsfrågor på ledarplats.