Larsmo: "Hjärtefrågorna för Pen är otäckt aktuella"

"Pen har blivit en otäckt relevant organisation på senare år", säger Uppsalaförfattaren Ola Larsmo inför den världskongress som hålls i Uppsala 27 september till 1 oktober.

Författaren Ola Larsmo är sedan många år aktiv inom Pens organisation, de senaste åren som styrelsemedlem i Pen International. I veckan får han för första gången vara med om en världskongress på hemmaplan i Uppsala.

Författaren Ola Larsmo är sedan många år aktiv inom Pens organisation, de senaste åren som styrelsemedlem i Pen International. I veckan får han för första gången vara med om en världskongress på hemmaplan i Uppsala.

Foto: Madeleine Andersson

Yttrandefrihet, tryckfrihet2022-09-26 06:30

Ola Larsmo är sedan 2018 medlem av Pen Internationals styrelse och var dessförinnan ordförande i Svenska Pen 2009–2017. Han har varit på åtskilliga världskongresser på fjärran platser. Att nu få delta i evenemanget med 250 delegater från ett 90-tal länder på hemmaplan känns speciellt.

– Absolut. Världskongressen är viktig och intressant på många sätt. Människor från hela planeten kommer hit och man inser vilken betydelse litteraturen har precis överallt, säger Ola Larsmo.

Han tycker att Uppsala väl lever upp till det prestigefyllda uppdraget att stå värd för kongressen, inte minst om man blickar tillbaka i historien. Ett exempel är det ekumeniska världsmötet i Uppsala som ärkebiskop Nathan Söderblom 1925 tog initiativ till och som ledde till ökad förståelse och mer samarbete mellan de kristna kyrkorna.

Dessutom är Uppsala sedan många år en pålitlig värdkommun för hotade författare från andra delar av världen, detta inom ramen för fristadsnätverket Icorn.

Ytterligare ett exempel är Världskyrkomötet 1968, då Martin Luther King, som mördades tidigare samma år, skulle ha deltagit.

– I år blir det en ceremoni vid Olof Hellströms skulptur "Befrielsen" på Martin Luther Kings plan bakom Universitetshuset. Det känns fint, säger Ola Larsmo.

Han anser annars att det viktigaste för organisationen nu är att blicka framåt, även om världskongressen i Uppsala sker i ljuset av två jubileer. I fjol fyllde Pen International 100 år och i år firar Svenska Pen sitt 100-årsjubileum. 

Årets tema lyder "Power of words – Future challenges for freedom of expression".

– Vi kommer att ha interna framtidsdiskussioner och diskutera de nya hoten mot yttrandefriheten som ökat i styrka på senare år. Som jag ser det har Pen blivit en otäckt relevant organisation. De frågor vi driver har tyvärr blivit väldigt aktuella.

Ola Larsmo ser uppenbara hot även i Sverige. Hate speech – hatpropaganda eller hets mot folkgrupp – breder ut sig i sociala medier, och utgör i sig ett hot mot yttrandefriheten, enligt Larsmo.

Han menar att det är uppenbart att hatpropagandan är en del i strategin för att tysta författare och journalister vars åsikter anses misshagliga. När hot och hat får en skribent att sänka tonläget eller undvika vissa ämnen inskränks samtidigt yttrandefriheten.

Ola Larsmo kommer att delta i ett par av världskongressens publika arrangemang och diskutera de nya hoten mot yttrandefriheten, bland annat under ett samtal med den amerikanska författaren Siri Hustvedt på The English Bookshop (onsdag 28/9 kl 19). 

För den som på nära håll vill följa kongressen finns många arrangemang att välja på. På Litteraturens hus i Kulturkvartet Walmstedtska talar exempelvis Pen Internationals president, den turkiske författaren Burhan Sönmez (redan måndag 26/9 kl 17). 

Senare samma dag medverkar Burhan Sönmez företrädare, den amerikansk-mexikanska författaren Jennifer Clement, i ett samtal på Stadsbiblioteket.

Invigningen sker i Universitetaulan på tisdag 27/9. Allmänheten välkomnas också till andra arrangemang på bland annat Katalin, Reginateatern, Stadsteatern och Konstmuseet. Under hela veckan repriseras även Uppsaladuon Anna Franklins och Erika Bengtsdotters utställning "Rum för motstånd" på Litteraturens hus.

Det kompletta programmet finns på svenskapen.se/publikt-program. Det är fri entré till alla programpunkter, men till vissa krävs föranmälan.

Pen-kongressen 27/9–1/10

Pen är en världsomfattande organisation som omfattar alla slags skribenter. Huvudsyftet är att stå upp för yttrande- och tryckfrihet och försvara hotade författare och journalister.

Den första Pen-klubben bildades i London 1921. Året efter fick Sverige sin. I dag finns Pen-klubbar i fler än 100 länder.

Världskongressen i Uppsala var planerad till 2020 men flyttades fram till 2022 på grund av pandemin.

Projektledare för kongressen är Uppsalabon Hanna Nordell, verksamhetschef på Svenska Pen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!