Därför hålls världskongressen i Uppsala

"Det här är ju en perfekt stad för världskongressen!" Pen Internationals ordförande Jennifer Clement höjer på ögonbrynen och ser aningen förvånad ut när hon får frågan om varför valet föll på Uppsala.

Jennifer Clement och Jesper Bengtsson tillbringade härom veckan en dag i Uppsala för att reka inför Pens världskongress nästa år.

Jennifer Clement och Jesper Bengtsson tillbringade härom veckan en dag i Uppsala för att reka inför Pens världskongress nästa år.

Foto: Göran Sterner

Litteratur2021-08-25 12:30

Den sista veckan i september 2022 står Uppsala som värd för den internationella organisationen Pens årliga kongress. Omkring 250 delegater från omkring 90 länder väntas till staden för att under några dagar kraftsamla kring kampen för yttrandefrihet. Egentligen skulle kongressen ha hållits i fjol, men pandemin kom emellan.

undefined
Jennifer Clement har sina rötter i USA men bor sedan länge i Mexiko. Hennes böcker har översatts till 24 språk. Sedan 2015 har hon ägnat det mesta av sin kraft på uppdraget som ordförande för Pen International.

I förra veckan besökte Jennifer Clement Uppsala för att tillsammans med bland andra Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, titta på faciliteter och få en uppfattning om den blivande värdstaden. 

– Världskongressen brukar bli som bäst i universitetsstäder med forskare i många discipliner och en öppen, akademisk atmosfär, säger Jennifer Clement.

När det för några år sedan stod klart att kongressen skulle hållas i Sverige föll valet därför på Uppsala, en vacker och lagom stor stad med många fördelar jämfört med exempelvis Stockholm och Göteborg, enligt Jennifer Clement.

– Allt ser helt perfekt ut, vi har precis varit på en rundtur och tittat på bland annat Carolina Rediviva och Universitetshuset, säger hon.

– Det är där och i Slottet som vi främst kommer att hålla till, tillägger Jesper Bengtsson och flaggar för att eventet också kommer att innehålla evenemang som riktar sig till allmänheten.

Både Jennifer Clement och Jesper Bengtsson har stora förhoppningar på kongressen, den första på två år.

– Det blir den första världskongressen efter pandemin och bara det faktumet ger mötet tyngd. Dessutom finns det ett uppdämt behov av att träffas och kunna nätverka fysiskt, säger Jennifer Clement.

Uppsalakongressen markerar också Pens inträde i föreningens andra århundrade. Den ideella organisationen, som är världens äldsta människorättsorganisation, fyller nämligen 100 i år. Och nästa år firar den svenska Pen-klubben sitt 100-årsjubileum.

Saker att diskutera nästa höst lär (tyvärr) inte saknas. Situationen för författare och journalister i länder som Kina, Afghanistan, Myanmar och Belarus inger stor oro. Nyligen ska exempelvis två av Pens medlemmar i Afghanistan, poeten Abdullah Atefi och journalisten Dawa Khan Menapal, ha mördats.

Hatpropaganda, inte minst på sociala medier, är ett annat ämne som lär dyka upp på agendan, liksom den utsatthet som är verklighet för många journalister som granskar miljöfrågor. I flera länder förekommer att undersökande reportrar hotas, förföljs eller till och med mördas. 

– Dessutom kommer mycket att kretsa kring de framtidsfrågor och utmaningar som Pen och därmed hela världssamfundet står inför. Det är mycket som står på spel, säger Jennifer Clement.

Hon menar att läget just nu påminner en del om hur det var när Stockholm 1946 stod som värd för den första världskongressen efter andra världskriget. Enligt henne hör det mötet till de ikoniska Pen-kongresserna. Då fick kongressdeltagarna ta del av skakande vittnesmål från Förintelseöverlevare och politiska fångar från Francos Spanien.

När Jennifer Clement nästa höst återkommer till Uppsala blir det inte som ordförande för Pen. Hon lämnar nämligen snart sitt uppdrag efter sex år på posten och återgår till att bli en vanlig Pen-medlem med mer tid för skrivande.

Kongressen arrangeras av Svenska Pen och Pen International med stöd av bland andra Uppsala universitet, Uppsala kommun, Världsklass Uppsala och Svenska Akademien. 

PEN International

Pen är en världsomfattande organisation som omfattar alla slags skribenter. Huvudsyftet är att stå upp för yttrande- och tryckfriheten och försvara hotade författare och journalister.

Den första Pen-klubben bildades i London 1921. Året efter bildades den svenska föreningen. I dag finns Pen-klubbar i fler än 100 länder.

Världskongressen i Uppsala var planerad till hösten 2020 men har flyttas fram till 2022. 

Sedan några år ingår Uppsalaförfattaren Ola Larsmo i styrelsen för Pen International.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!