De skapar rum för motstånd och hjältar mitt i Uppsala

Två okända svenska hjältar från andra världskrigets Budapest står i fokus för utställningen "Rum för motstånd" som nu visas på Litteraturens hus i Uppsala. Här uppmärksammas både historiska och nutida motståndshandlingar.

Anna Franklin och Erika Bengtsdotter har skapat utställningen "Rum för motstånd" som kan ses i ytterligare ett par veckor i Litteraturens hus/Åhuset i centrala Uppsala.

Anna Franklin och Erika Bengtsdotter har skapat utställningen "Rum för motstånd" som kan ses i ytterligare ett par veckor i Litteraturens hus/Åhuset i centrala Uppsala.

Foto: Angie Gray

Mänskliga rättigheter2021-09-15 07:01

Kopian av nazismens kanske mest beryktade symbol leder in till utställningen i Kulturkvarteret Walmstedtska mitt i Uppsala. Men det står inte "Arbeit macht frei" på den järnsmidda portalen längs S:t Olofsgatan, utan "Rum för motstånd". 

– Vi har inte fått några negativa reaktioner på skylten, även om säkert många hajar till när de går förbi. Men det är klart att vi vill väcka uppmärksamhet och skaka om genom att använda en kopia av skylten från Auschwitz, säger konstnären Erika Bengtsdotter.

Det är hon och journalisten och författaren Anna Franklin som skapat utställningen som pågår till och med 26 september.

– Det började med en researchresa till Budapest 2017. Då gick vi i Valdemar och Nina Langlets fotspår i staden och lärde oss mer om deras insatser 1944–1945, berättar Anna Franklin.

Paret Langlet har inte kommit i närheten av Raoul Wallenbergs berömmelse, trots att även de räddade livet på tusentals judar och andra utsatta människor från tyskarna och de ungerska nazisterna, de så kallade pilkorsarna. 

Valdemar Langlet var kulturattaché vid den svenska beskickningen och även delegat för Svenska Röda Korset i Budapest. Genom att utfärda skyddsdokument och erbjuda husrum och mat räddade paret många människor från en säker död, samtidigt som de själva riskerade sina liv.

– Att de två inte gått till historien på samma sätt som Wallenberg har flera förklaringar. Bland annat var Langlets planer ganska vidlyftiga och Valdemar ansågs nog som ganska besvärlig och svår att hantera, säger Anna Franklin.

I utställningen knyts Langlets insatser och händelserna i Budapest under kriget ihop med hur världen ser ut i dag. Anna Franklin och Erika Bengtsdotter menar att behovet av människor som visar civilkurage är stort även nu. 

– Bara att engagera sig i samtidsfrågor som rör mänskliga rättigheter är viktigt. Eller att våga säga ifrån vid fikabordet på jobbet när ett samtal börjar spåra ur. Det är inte alltid så lätt, vi vet, och det krävs en stor portion mod, säger de.

Till utställningen hör flera konstverk av Erika Bengtsdotter och ett antal dikter av Anna Franklin. Dessutom arrangeras debatter och föredrag. I kväll 15 september blir det debatt på temat motkrafter då och nu, med inbjudna gästerna Lisa Bjurwald, Daniel Poohl och Svante Weyler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!