Det var förra veckan som nyheten kom om att Stefan Hanna bjudit in Shanghai Philharmonic Orchestra till Uppsala. På måndagen hölls konserten i Universitetsaulan och på sin Facebooksida har Stefan Hanna delat bilder från evenemanget, där han bland annat poserar bredvid Kinas ambassadör Cui Aimin.
– Evenemanget är ett kulturellt utbyte som inte har någonting med politik att göra, sade Stefan Hanna till UNT innan konserten.
Men kring lunchtid på måndagen ska en svart Mercedesbuss ha rullat upp framför Stadshuset i Uppsala. Stefan Hanna hade då bjudit in delar av orkestern för en rundvandring på arbetsplatsen.
– Jag har fått det bekräftat för mig. Det är ingenting som kommunen kände till i förväg eller som vi på något sätt stått som värd för, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.
Besöket ska ha ägt rum i den öppna delen av Stadshuset och ingen av besökarna ska ha befunnit sig i delar där besökare inte släpps in.
– Jag tycker det är olämpligt, vilket jag framfört till Stefan Hanna, säger Anders Fridborg.
Även Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, är kritisk till Stefan Hannas inbjudan. Han sprang själv på besökarna när de var på väg att lämna byggnaden.
– Jag blev förvånad. Det var olämpligt att bjuda in orkestern som privatperson och nu blir det bara mer uppenbart att han inte klarat av att skilja evenemanget från sin roll som en folkvald politiker, menar Pelling, som också menar att folkvalda politiker bör hålla en armslängd avstånd till kulturen.
Stefan Hanna, som bland annat är näringslivsrådets ordförande, slår däremot ifrån sig kritiken och menar att det ingår i hans uppdrag som kommunalråd att sälja in Uppsala och Sverige till andra länder och kulturer.
– Det var dirigenten, kompositörerna och några av de kvinnliga violinisterna som var med på ett möte, i ett mötesrum för externa gäster. Ambassadören var inte med i Stadshuset. Alla var inloggade enligt reglerna och vi hade ett möte där jag bland annat lyfte fram att Sverige är ett av världens mest jämställda länder, säger Hanna.
Han menar att besöket i Stadshuset, precis som konserten, var ett viktigt kulturellt utbyte.
– Det finns en officiell svensk linje i frågan om Kina som jag håller mig till. Vi ska ha fler och inte färre möten. Jag ser inga som helst problem med det här.
Det finns ingen lagstiftning som säger att politiker inte får bjuda in exempelvis kinesiska representanter till Stadshuset. Att det är en svår fråga som saknar ett rakt svar om vad som är tillåtet eller inte håller även Erik Pelling med om.
För att räta ut eventuella frågetecken vill nu Pelling bjuda in till ett "allvarligt samtal" mellan förtroendevalda för att "fräscha upp minnet" om hur frågor som rör Kina ska – eller kanske snarare bör – hanteras.
– Av ett antal viktiga orsaker, bland annat uppgifterna om industrispionage, ska vi vara restriktiva med våra kopplingar till diktaturen Kina. Stefan Hanna har gjort saker som förtroendevald som strider mot de rekommendationer som finns från säkerhetsavdelningen. Det är inte bra.
Rättelse: I en tidigare text framgick att gästerna deltagit på ett nämndmöte. Det stämmer inte.