Förra veckan rapporterade UNT om att Stefan Hanna bjudit in den kinesiska orkestern till en konsert i Universitetsaulan måndag 23 september. Arrangemanget är ett privat initiativ med koppling till Hannas 60-årsfirande.
– Konserten är inget som kommunen är inblandad i. Vi försöker att vara restriktiva med kinesiska kontakter, inte minst med tanke på att vi talar om en diktatur som stöttar en annan diktatur, som dessutom bedriver krig i Europa. Det är inte så lämpligt att ha kontakter med Kina, säger Erik Pelling.
Han menar att Stefan Hanna driver en egen linje gentemot Kina, både privat och offentligt.
– Jag delar inte hans syn på hur vi ska förhålla oss till Kina, och det tror jag inte någon annan heller gör, säger Pelling.
Även när det gäller exempelvis kulturutbyten?
– Det gäller alla områden. Man måste ha tänkt igenom om det finns några bakomliggande syften och fundera över vad en inbjudan innebär. Stefan Hanna får själv ta ansvar för hur det här påverkar honom som politiker.
Stefan Hanna håller med om att det är viktigt att inte vara naiv i kontakter med stater som Kina. Att det kan finnas politiska perspektiv är han införstådd med.
– Samtidigt är utbyten inom kultur, idrott och affärsliv viktigare än någonsin i de geopolitiskt tuffa tider som råder. Vi måste försöka motverka att det blir jobbigare och jobbigare i relationerna mellan olika grupperingar på jorden.
Var går gränsen för dig som privatperson? Skulle du kunna bjuda in en orkester från Moskva?
– Nej, det skulle jag absolut inte göra i nuläget. Ryssland är ett krigförande land som attackerat en grannstat.
Att Kina aktivt skulle stötta Rysslands krig mot Ukraina är ett resonemang som Stefan Hanna inte delar. Enligt honom handlar det mer om att Kina går emot USA i olika geopolitiska frågor för att skapa balans.
– Så vitt jag vet har Kina inte ställt sig bakom Rysslands anfallskrig. Snarare ser jag Kina som en av parterna som försöker skapa fred. Men återigen, mitt initiativ har inget med politik att göra.
Enligt Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun, finns inget formellt beslut kring hur kommunens relation med Kina ska se ut.
– Men generellt är vi som offentlig aktör väldigt försiktiga med relationen till Kina, bland annat utifrån rekommendationer från Säkerhetspolisen. Vi vet att informationsinhämtning sker aktivt från olika stater, bland andra Kina, säger han.
Av den anledningen tackar Uppsala kommun ofta nej när kinesiska delegationer vill göra studiebesök. När det gäller konserten i Universitetsaulan har Anders Fridborg ingen åsikt.
– Den arrangerar Stefan Hanna som privatperson vad jag förstår, och det har jag ingen synpunkt på. Konserten sker ju inte heller i kommunens lokaler, säger Fridborg.
Söndag 22 september framträdde Shanghai Philharmonic Orchestra i Stockholm. På måndagen reste delar av orkestern vidare till Uppsala för kvällens konsert i Universitetsaulan.
– Jag utgår från att Säpo har koll om man misstänker att det finns spioner bland musikerna och deras följe, säger Stefan Hanna.