– Allt började som ett skämt. Jag var på en middag med affärspersoner och fick veta att Shanghai Philharmonic Orchestra skulle komma till Stockholm den 22 september. Lite skämtsamt sa jag att "ni borde komma till Uppsala också, Sveriges hjärta", förklarar Stefan Hanna.
Så blev det. Några dagar senare hörde orkestern av sig och ville passa på att uppleva Uppsala innan flyget hem till Shanghai gick dagen efter.
– Det känns fantastiskt att en av världens bästa orkestrar gör en spelning i Uppsala. Sedan är det såklart en chans för dem att visa upp sin kultur och egenskriven klassisk musik från Kina till fler.
Enligt Stefan Hanna var tanken att Uppsalas orkestrar skulle bjudas in, men med den korta framförhållningen gick det inte att lösa. Någon biljettförsäljning hann man inte heller dra igång. Därför kommer konserten, som genomförs i universitetsaulan 23 september, vara öppen endast för exklusivt inbjudna.
– Där kommer vara folk jag känner och en hel del studenter, säger han.
Orkesterbesöket kommer lägligt för den välkände Uppsalapolitikern. Stefan Hanna firar inte bara 60 år i år, utan firar också den kinesiska trädrakens år.
– Drake är det finaste man kan vara i det kinesiska stjärnteckensystemet. I det systemet är jag trädrake och jag firar detta ganska ordentligt, säger han.
För fyra år sedan fick Stefan Hanna hård kritik efter att ha medverkat i ett arrangemang tillsammans med den kinesiska ambassaden där konst från den konfliktdrabbade provinsen Xinjiang visats upp. Hanna kritiserades bland annat för att ha deltagit som representant för Uppsala kommun. Den här gången vill han vara tydlig med att han arrangerar evenemanget som privatperson och inte i sin roll som politiker.
– Det här är helt och hållet Stefan Hanna som är engagerad som privatperson i projektet. Det har inget med politik att göra, säger han.
Men är det problematiskt för dig att symfoniorkestern finansieras av den kinesiska staten?
– Precis som våra orkestrar är även denna sponsrad av offentliga medel. Musik och kulturutbyte är viktiga intryck som vi behöver mer av, inte mindre av. Sedan ska man ha klart för sig att EU är Kinas största handelspartner. Relationerna är viktiga, sedan ska vi våga vara väldigt tydliga med vad vi inte tycker om.
Har du fått några negativa reaktioner?
– Nej. Många verkar förstå att man ska skilja på musik, näringsliv, idrott och politik. Det är ingen svensk policy att vi ska ha en konflikt med Kina.