Musik i Upplands konserthöst inleddes redan i lördags, då Trio X gjorde säsongens första Carte Blanche med gästartister som sångerskan Zoie Finer och Hammondorganisten Andreas Hellkvist. På torsdag 1 september blir det musik av ett annat slag i UKK när Uppsala Kammarorkester, under ledning av chefdirigenten Rebecca Miller, rivstartar spelåret med en av musikhistoriens mest kända symfonier – Beethovens femma, även kallad ”Ödessymfonin”.
Gabriel Lindborg hoppas på mycket folk och att publiksiffran kanske rent av närmar sig vårens finalkonsert. Då var omkring 800 personer på plats när Kammarorkestern och Uppsalakören Allmänna Sången framförde Beethovens nionde symfoni. Däremot var det tidigare under våren oftast ganska glest i bänkraderna, mycket på grund av att det bara såldes lösbiljetter i pandemins kölvatten.
– Nu erbjuder vi konsertabonnemang för första gången sedan 2019. Vi ligger just nu på drygt 400 sålda bara till Kammarorkesterns konserter, vilket är bra efter pandemin, säger Gabriel Lindborg.
Han tror att det kan dröja ett par år innan den stora publiken hittar tillbaka till konsertkvällarna.
– Så ser det ut hos många konserthus och länsmusikorganisationer i landet. Pandemin blev väldigt lång och en beteendeförändring hann etablera sig. Just nu finns det också ett överutbud av konserter, vilket gör det svårt att fylla salarna. Men på sikt är jag optimist eftersom levande musik är en svårslagen upplevelse. Det är något helt annat än en strömmad konsert via bildskärm.
Enligt Gabriel Lindborg gäller det att dels locka tillbaka den tidigare så trogna abonnemangspubliken, dels försöka få nya grupper att hitta till UKK och andra lokaler där Musik i Upplands ensembler framträder.
När Rebecca Miller tillträdde som chefdirigent för några år sedan uttryckte hon en förhoppning om att UKK:s stora sal ska vara fylld när Kammarorkestern spelar och att det ska kännas naturligt med spontana besök utan att vara uppklädd eller påläst. Delar du den visionen?
– Absolut. Vi vill sänka trösklarna så att man ska känna att det går bra att slinka in vardagsklädd. Men vill man göra konsertbesöket till en festkväll och klä upp sig går det lika bra. Kärnan ska vara musiken, nyfikenheten och viljan att komma hit och få en upplevelse.
Det gäller också att få till ett varierat program som lockar både konnässörer och ovana konsertbesökare. Mindre kända kompositörer behöver blandas med namn och verk som de flesta känner till. Till de senare hör Felix Mendelssohn, vars stråkkvartetter blir säsongens röda tråd för Kammarsolisterna. Och i mars 2023 väntar Mozarts requiem, då orkestern backar upp Uppsala Akademiska Kammarkör under ledning av Stefan Parkman.
– Det gäller att hitta sådant som både håller riktigt hög musikalisk kvalitet och lockar publik, säger Gabriel Lindborg, som är en av flera i organisationen som ansvarar för programmet. Orkestern har sin chef, Mona Gunnarsson, och de mindre ensemblerna har sina producenter.
Dessutom slår Gabriel Lindborg gärna ett slag för Konsertkarusellen. Kommande säsong kommer Trio X att turnera i länet med gästerna Tina Ahlin och Ulf Wakenius, Kammarsolisterna gör ett program med skådespelaren Johan Rabaeus som recitatör, och Linnékvintetten turnerar med en musikalisk frågesport, liknande "På spåret".