Nästan 15 000 läsare har i skrivandets stund hittat till recensionerna av Ann Heberleins nya bok. När författaren själv fick kännedom om dubbelrecensionen skrev hon i en Facebook-uppdatering att hon kände sig "lite förbryllad över tillvägagångssättet".
– Det var min första reaktion, säger hon. Jag har aldrig sett något liknande, och då har jag ändå varit verksam som kulturskribent i 15 år. Senare påpekade dock mina kloka Facebook-vänner att det är ganska vanligt utomlands, till exempel i Tyskland, och ju mer jag tänkte på det desto intressantare blev det.
Läs mer: "Heberleins gräns går här"
Några timmar senare skrev hon på Facebook att det faktum att två personer recenserar hennes bok är "ett illavarslande" tecken i tiden.
– Det är ett bevis på att man har övergivit tron på en objektiv kulturkritik, det är den negativa aspekten, säger Ann Heberlein. Man plockar in två skribenter som man redan på förhand vet vad de kommer att tycka om boken – den ena kommer att vara för och den andra emot.
UNT:s kulturchef, Nina Solomin, konstaterar att greppet att dubbelrecensera är gammalt.
– I det här fallet valde jag det för att läsaren skulle få flera infallsvinklar på ett brännande ämne, nämligen migration och integration. Det här är ett exempel på hur kultursidan kan vara en plats där olika perspektiv bryts mot varandra. Att gynna ett förnuftigt samtal är vad en klassiskt liberal kultursida ska göra, säger Nina Solomin.
Ann Heberlein ser också en positiv aspekt.
– Det positiva är att olika kritiker har olika kunskaper, de kan se olika saker, och tillsammans kan de bredda förståelsen av ett verk, säger hon. Som kritiker har jag alltid haft en ambition att folkbilda, men kulturkritik ska också vara underhållande. Det här greppet är ett bra exempel på den saken, det är en bra idé.
Läs mer: "Jag hoppas motståndet fortsätter"
Ann Heberlein poängterar vikten av att meningsmotståndare måste våga mötas och föra en dialog, utbyta erfarenheter med varandra, vässa sina argument och ibland också revidera sin egen uppfattning.
– Men i Sverige går man åt det separatistiska hållet, man sluter sig kring sina egna åsikter och stänger ute alla andra. Det är farligt för ett samhälle, säger hon. Jag har varit inbjuden till debatter där man haft svårt att hitta någon som vill prata med mig, som vägrar vara med bara för att det är mig man ska debattera mot.
Att låta två recensenter skriva om hennes bok på samma kultursida, menar Ann Heberlein, är ett sätt att bryta den trend som finns.
– Jag tror på samtal och dialog, också med de personer som har allra mest fel, säger hon.