Nyhetstidningen InBeijing rapporterade på lördagen att Uppsala kommun skulle ha anordnat en "kulturell utställning" om regionen Xinjiang med Kinas ambassadör.
Att ett sådant arrangemang skulle ha ägt rum och ha direkt koppling till kommunen har fått många politiker att se rött och höja rösten i kommentarer på sociala medier. Några politiker har kontaktat UNT.
Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, skriver i ett mejl till UNT:s redaktion på lördagen: "Att denna utställning har ägt rum i Uppsala kom till min och kommunens kännedom idag på morgonen. Jag vill å det starkaste dementera att Uppsala kommun skulle ha bistått eller stått värd för den.
I artikeln framgår att Kinas ambassadör Gui Congyou, ska ha hållit ett tal via video där han "oemotsagt fick återge den kinesiska regimens propaganda om en region där över en miljon etniska minoriteter just nu hålls inspärrade i politiska fångläger", skriver den digitala nyhetstidningen InBeijing.
Här finns också en bild på Stefan Hanna, tidigare kommunalråd för Centerpartiet och numera ordförande för Utvecklingspartiet Demokraterna, poserandes bredvid två kinesiska deltagare. Bilden finns även med på Kinesiska ambassadens hemsida.
– Stefan Hannas deltagande eller eventuella stöd till arrangemanget har inte sanktionerats eller godkänts av Uppsala kommun. Uppsala kommun tar givetvis avstånd från de brott mot de mänskliga rättigheterna som den kinesiska regimen har begått och begår i provinsen Xinjiang, skriver Erik Pelling.
Även Liberalernas Mohamad Hassan är upprörd över evenemanget.
– Jag trodde först att det var ett skämt. Stefan Hanna har använt sin kommunala plattform för att få till den här tillställningen. Han måste avgå som kommunalråd, säger han.
Stefan Hanna säger till UNT att han blev kontaktad av kinesiska och svenska vänskapsföreningen som var intresserade av att bjuda in en delegation från Xinjiang på besök och med ambitionen att bygga en starkare relation med Uppsala.
– Jag sa att de fick stå för kaffe och lunch så kunde jag ställa upp och organisera ett möte med företagare och kulturpersonligheter. Det var den svensk-kinesiska vänskapsföreningen som bjöd in.
Mötet hölls i Eklundshovs lokal och 25 personer var närvarande.
– Fokus var hur Uppsala kan bli attraktivare för kinesiska turister, samt att utveckla arbetsformer för bättre kulturellt- och affärsutbyte, fortsätter Stefan Hanna.
Kinas nya säkerhetslag som trädde i kraft den 30 juni i år har väckt oro över hela världen och befaras bidra till att kränka medborgerliga rättigheter.
Hur tänker du kring den?
– Jag har inte koll på deras förändringar men jag är för demokratiskt valda regimer, säger Stefan Hanna.