"Jag arrangerade inte mötet" sade Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna när tidningen ringde upp i början av förra veckan.
Han reagerade då på att UNT skrivit om ett möte som anordnats med en kinesisk förening i Uppsala 11 september, där den kinesiska ambassadören höll ett föredrag om läget i den konfliktdrabbade kinesiska provinsen Xinjiang. Amnesty international har nyligen skrivit en rapport om den kinesiska diktaturens förtryck av lokalbefolkningen där. Stefan Hanna ville att UNT skulle ta bort uppgiften att han arrangerat mötet, och ersätta med en annan text. Även andra medier har fått hans dementi.
"Jag hjälpte till att hitta lämpliga personer att delta i de viktiga och värdefulla workshops som vi genomförde under det korta mötet" skrev han sedan i ett mejl till UNT.
Men i mejl till de kinesiska kontakterna, som UNT tagit del av, låter det annorlunda.
"Det är jag som Stefan Hanna, i egenskap av kommunalråd, som enskilt ställt upp på att arrangera detta möte" skriver han i ett mejl till ett ombud för den kinesiska ambassadören den 10 september.
Varför säger du en sak till UNT och en annan i mejlet?
– Det här är bara trams. Jag skrev så till honom för att förklara att det var jag och inte kommunen som var ansvarig, säger Stefan Hanna.
Så, var du arrangör eller inte?
– Det var den svensk-kinesiska vänskapsföreningen som arrangerade mötet och jag hjälpte till, säger Stefan Hanna.
Men den kinesiska ambassadören erkänner Stefan Hanna som arrangör för mötet:
"Ambassadören vill fråga hur han ska adressera arrangören under sitt tal" skriver ambassadörens ombud i ett mejl till Stefan Hanna på engelska, som bekräftar:
"Jag är vice kommunalråd för Uppsala kommun".
Stefan Hanna dementerar att mötet handlade om Xinjiang. Mötet handlade om affärsutveckling och turism, skriver han i versaler till UNT.
Men i mejlkonversationerna mellan Stefan Hanna och de andra arrangörerna står det "Xinjiang Cultural Event In Uppsala" i ämnesraden. Och Xinjiang finns med på två punkter i dagordningen som skickades ut till mötesdeltagarna.
Ambassadören skulle efter sitt tal på mötet, som beskrev Xinjiang som ett socialt stabilt område, svara på frågor från publiken. Stefan Hanna hade skickat frågorna flera dagar i förväg. Ingen av frågorna gäller hur befolkningen har det i Xinjiang.
Stefan Hanna har använt den epostadress han fått som kommunpolitiker för att ordna möteslokal och skicka möteskallelser.
Han har hört av sig till flera konferenslokaler i Uppsala för att anordna mötet. Ett hotell skriver en offert till Stefan Hanna den 28 augusti. Eftersom Stefan Hanna skickat sin förfrågan från sin Uppsalamejl får han ett specialpris:
"Enligt avtal med Uppsala kommun är priserna 5 300 kr för lokal och 233 kr för förmiddagsfika och lunch". Men Stefan Hanna svarar då att bokningen inte ska ske via kommunen, mejladressen till trots.
Till slut hamnar bokningen på en annan konferenslokal, till det tredubbla priset. Bokningen sköts via kommunens e-post. Notan betalas av en kinesisk förening, men konferensanläggningen fick fakturauppgifterna av Stefan Hanna.
Stefan Hanna säger till UNT att han själv inte fått betalt för att arrangera mötet.
– Jag har inte fått något arvode och alla andra som deltog gjorde det på egen bekostnad för att precis som jag försöka bidra till ett bättre Uppsala. Det vi som deltog fick var kaffe och en lunch, säger han.