Bara Uppsala som vill bli kulturhuvudstad 2029

Uppsala är den enda svenska kommun som bestämt sig för att försöka bli europeisk kulturhuvudstad 2029. "Spel mot öppet mål? Absolut inte", säger projektledaren Patric Kiraly.

Patric Kiraly är projektledare för Uppsalas arbete med att ta fram en ansökan med sikte på att få Kulturhuvudstadsåret 2029. Då ska en svensk stad stå för värdskapet.

Patric Kiraly är projektledare för Uppsalas arbete med att ta fram en ansökan med sikte på att få Kulturhuvudstadsåret 2029. Då ska en svensk stad stå för värdskapet.

Foto: Adam Wrafter

Kultur2022-12-12 17:00

I november meddelade Malmö stad att man drar sig ur kampen. Det betyder att enbart Uppsala har ett politiskt beslut i ryggen när ansökningsperioden inleds vid årsskiftet.

– Ansökningstiden går inte ut förrän i slutet av 2023, så det kan mycket väl dyka upp fler kandidater. Jag hoppas att det blir så. Att Malmö inte vill delta beklagar jag, säger Patric Kiraly.

Visar inte det svala intresset att det inte är så attraktivt att bli kulturhuvudstad?

– Rent generellt är intresset i Europa mycket stort för projektet, och det är heller inte ovanligt med sena ansökningar. I Sverige är det kulturdepartementet som ansvarar för att skapa intresse. Jag är säker på att det arbetet intensifieras om så krävs. 

Vad händer om det visar sig att Uppsala blir ensam kandidat? Spel mot öppet mål?

– Så ser vi det absolut inte. För det första utgår vi från att fler kommuner kommer att skicka in en ansökan även om det just nu inte finns några tydliga tecken på det. Men får vi inga konkurrenter så ska vi nog inte lägga särskilt stor vikt vid det. Processen kommer att fortsätta som planerat. 

undefined
Patric Kiraly skulle gärna se att Uppsala fick ett par konkurrenter i kampen om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029. Just nu är Uppsala den enda svenska kommun som beslutat sig för att skicka in en ansökan.

Enligt Patric Kiraly har det arbete som görs med sikte mot 2029 ett egenvärde oavsett utfallet. Det handlar om att skapa samarbeten, synergier och långsiktiga värden inför de utmaningar en snabbt växande stad står inför.

Ganska snart efter valet i september blev det känt att Uppsala kommun river upp beslutet om att arrangera en Boexpo med tillhörande världsutställning 2029. Kovändningen är ett resultat av förhandlingarna mellan Utvecklingspartiet demokraterna och minoritetsstyret.

– Kulturhuvudstadsåret och Boexpo var ursprungligen två projekt. Vårt uppdrag var att sammanföra dem. Nu blir det inte så, men stadsutveckling ingår även i kulturhuvudstadsåret. Att kultur är en drivande kraft i Uppsalas utveckling står fast, säger Patric Kiraly.

Enligt honom finns inga tecken på att ansökan om att bli kulturhuvudstad skulle vara hotad.

– Projektet finns med i Mål & Budget och vi känner att vi har en bra förankring, inte bara inom politiken utan också bland andra aktörer, säger han och nämner kulturlivet, näringslivet och akademien.

Nyligen knöts två experter inom stadsutveckling och kulturpolitik till Uppsalas kulturhuvudstadsprojekt: konstvetaren Veronica Hejdelind ska fungera som redaktör, och konsulten Chris Torch blir rådgivare.

undefined
Chris Torch har jobbat med flera lyckade kulturhuvudstadsprojekt tidigare: Matera 2019, Rijeka 2020 och Timisoara 2021. Nu ska han jobba med Uppsala inför 2029.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!