"Ohygienisk korvgubbe" bakom Owes hitlåt

Minsta barn på förskolan har väl någon gång sjungit låten om korvgubben på Fyristorg. Owe Thörnqvist skrev "Varm korv boogie" i protest.

19 mars 2019 10:00

"Det stod en varm-korv-gubbe nere på Fyris torg

ha målade korvarna svarta för han hade sorg

Han hade låda på magen

Det gillas inte av lagen

Det fick han inte ha

Nej det var inte bra

att ha en låda på magen "

– Det är en protestlåt. Jag skrev den efter att ha läst i Uppsala Nya att hälsovårdsnämnden ville förbjuda korvgubben som stod vid Nybron, där det finns en glasskiosk idag. De tyckte att hans verksamhet var ohygienisk, minns Owe Thörnqvist.

LÄS MER: En man som fyller 90 - Owe Thörnqvists karriär i bilder

LÄS MER: "Jo tack, firandet går utmärkt"

– När jag hade lirat färdigt på nätterna och skulle gå hem till Luthagen stod han bra till. Han stod väl inte jättestadigt, men det doftade korv så trevligt. Och rödsprit, förhoppningsvis var det från uppvärmningen av korven...

1959 gavs låten ut som singel och med "Svartbäckens ros" som b-sida 1959. "Svartbäckens ros" blev också titeln på en musikal utifrån Owe Thörnqvist låtskatt med Uppsalamotiv. Den gavs på Uppsala stadsteater från 1998 och under fem år, även på turné. "Varm korv boogie" var själva slutklämmen på föreställningen. På premiären var Owe Thörnqvist där och ropades upp på scenen till det numret. Raskt fiskade han upp sitt munspel och fick hela teatern att svänga till låten om korvgubben på Fyris torg.

Owe Thörnqvist berättar att en "idé i vardande" är en staty på Fyris torg, men inte av honom själv. Scenografen Göran Wassberg har snidat en korvgubbe med låda på magen försedd med en gitarrhals och gjort modeller i 3D. Tanken är att statyn ska ha värmeslingor i sig som statyn av Margaretha Krook utanför Dramaten.

I UNT Kulturs nya artikelserie ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna som på något sätt handlar om Uppsala, från förr till nu och från smalt till hits. Artikelserien avslutas senare med en omröstning: Vilken Uppsalalåt blir läsarnas favorit?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe