En man som fyller 90

Dagens födelsedagsbarn Owe Thörnqvist är inget annat än ett fenomen.

12 mars 2019 07:00

Han slog igenom för osannolika 66 år sedan med låten ”Rumba i Engelska parken” och inleder i kväll, på självaste 90-årsdagen, ännu en turné med sex planerade konserter. Den sista gör han på Uppsala konsert & kongress 31 mars.

Om den showen också blir karriärens sista stora scenframträdande är oklart, men visst finns det en del faktorer som talar för det. Turnéns namn till exempel – ”Fest och final”. Det går att tolka som att sista söndagen i mars verkligen blir den kväll då Owe stiger av scenen för gott.

Å andra sidan var han ute på en ”avskedsturné” redan när han fyllde 75. På UNT:s fråga om det verkligen är tack och hej för gott, svarade han:

– Tja, det är möjligt. Men det beror ju på publikens tillströmning. Sliter och drar de i mig så är väl inte jag den som är den.

Fast 15 år senare är läget ett annat. Owe är inte längre 75 så att säga.

Även om påfyllningen av hits sedan 60-talet varit klen, för att uttrycka sig diplomatiskt, har Owe Thörnqvist lyckats förbli en angelägenhet för publiken i decennium efter decennium. Anledningen är förstås att han ständigt lyckats leverera ett tidlöst artisteri på hög nivå. Det klarar bara de allra största. Och till dem hör Boogieman.

Han har dessutom lyckats bli profet i sin hemstad – och på något märkligt sätt framstå som stadens son trots att han flyttade till Stockholm redan på 50-talet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner