Liberalernas utspel visar varför journalistik behövs

Johanna Odlander, ny ansvarig utgivare, vd och chefredaktör på UNT, skriver om varför lokaljournalistik behövs.
Johanna Odlander, ny ansvarig utgivare, vd och chefredaktör på UNT, skriver om varför lokaljournalistik behövs.

UNT ska inte skriva läsarna på näsan, utan bistå med relevant och spännande information för att du ska kunna bilda dig en egen uppfattning i brännande frågor, skriver UNT:s nya chefredaktör Johanna Odlander.

Uppsala 1 juni 2023 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pang! Så ändrades spelplanen för Uppsalapolitiken över en natt.
Visserligen bara i en fråga, men en viktig sådan för Uppsalas framtid.
 

Sent på tisdagskvällen den 30 maj landade ett pressmeddelande från Liberalerna i redaktionsmejlen. Beskedet: Liberalerna säger, tvärtemot den tidigare överenskommelsen med alliansen, ja till den omtvistade satsningen på spårväg i Uppsala.

undefined
På tisdagen meddelade Liberalerna att de vände i spårvägsfrågan.

Jag låg i sängen med Majgull Axelssons senaste roman när nyhetspushen blinkade till på mobilen och Majgull blev utkonkurrerad. 

Inom loppet av en timme kunde jag på UNT:s sajt ta del av inte bara Liberalernas besked utan också kommentarer från både kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (”väldigt glädjande”) och oppositionsrådet Therez Almerfors (”överraskande och sorgligt”) tack vare UNT:s reportrar Moa Dahlén och Maja Olofsson.

När jag släckte vid 23:30 var det med känslan av att spännande dagar väntar för oss som lever i Uppsala och Uppland, men också för oss som har ynnesten att jobba med lokal journalistik. Jag fick nästan hålla mig från att hoppa in på UNT dagen efter (jag skulle ju börja min nya tjänst som chefredaktör och vd för tidningen först 1 juni). Jag ville veta vad Liberalernas kommunalråd Jennie Claesson skulle säga när hon mötte UNT:s politikreporter Johanna Färlin i en fördjupande intervju. Jag ville höra i vilken kontext UNT:s ledarskribent Johan Rudström skulle förklara kovändningen.

Vad vill jag säga med detta? Att vi journalister har det roligaste och mest meningsfulla jobbet? Ja det också.
Men framförallt sätter händelsen fingret på några av lokaltidningens viktigaste uppgifter:


* Vi ska vara först med spännande nyheter om Uppsala och Uppland.
* Vi ska vara bäst på att bevaka viktiga lokala frågor.
* Vi ska granska makthavare som fattar beslut och ge röst åt de som berörs och ibland upprörs av dem.

undefined
Erik Pelling (S) välkomnade beskedet om att Liberalerna vände i spårvägsfrågan.

Vår nyhetsjournalistik ska inte skriva er läsare på näsan, utan uppdraget är att förse dig som läser UNT med nödvändig information för att du ska kunna bilda dig en egen uppfattning i brännande frågor. Att helt enkelt vara en av flera viktiga garanter för vår demokrati. Den som vi tar för given, men som kräver vår ständiga omsorg.


Tidningen får inte bli en angelägenhet för en viss grupp i samhället, baserat på social tillhörighet, ålder eller kön. Nej, en riktigt bra lokaltidning är viktig för många. Det är ett stort och utmanande uppdrag, men det är det som skiljer journalistiken från annan information vi idag översköljs av från en mängd olika håll.


Med det sagt vill jag betona att Upsala Nya Tidning naturligtvis ska vara mycket mer än så. Vi ska vara en plats för debatt och opinionsbildning, vi ska underhålla och bjuda på skratt. Ofta ska vi rakt upp och ner skildra saker som händer i samhället där vi lever.


För att lyckas med det behöver vi er läsares hjälp, så tipsa oss gärna!
 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa