Politisk analys
Att lokalpartiet Knivsta.nu skulle göra ett bra val efter fyra aktiva år i opposition var kanske inte så överraskande. Partiet har framgångsrikt nått ut med sin politik som i stora drag handlat om minskad expansionstakt och ökad satsning på förskola och skola. KNU har dessutom, med tidigare oppositionsrådet Lennart Lundberg i spetsen, visat ledarskap i frågan om tågpendlarnas situation.
Inte heller det faktum att Knivsta.nu på fredagen avslöjade att partiet bildar nytt kommunstyre med Kristdemokraterna, med Sverigedemokraterna som stödparti, förvånar. KNU är ett parti som lutar åt höger och är med sina nio mandat större än både KD och SD tillsammans, vilket gett ett minst sagt bra förhandlingsläge.
Men Matilda Hübinettes egen politiska karriärresa saknar motstycke. Hur är det möjligt att mitt under mandatperioden lämna det styrande partiet Moderaterna, bli politisk vilde, byta parti, nästan överge politiken – och två år senare som första kvinna bli kommunstyrelsens ordförande, den mäktigaste politikern i kommunen?
Att endast förklara KNU:s valframgång från 15,7 till 27,5 procent av rösterna med ett allmänt missnöje hos väljarna med fempartistyret håller inte. Övriga oppositionspartier KD, SD och L fick inte alls samma genomslag i valet.
Själv pratar valets stora vinnare om att partiet inte styrs av ett moderparti och därför är friare att fokusera på lokala sakfrågor. En annan framgångsfaktor som framförs är KNU:s veckovisa dialogmöten där alla Knivstabor välkomnas.
Men väljarna ser också något annat hos den 41-åriga företagaren. Som lokal krögarprofil och entusiastisk frågesportledare på puben Stationshusets quizkvällar representerar Hübinette en ny sorts lokalpolitiker. Hon har också varit drivande i trygghetsfrågor och arrangerat nattvandringar, vilket ger pluspoäng hos många väljare.
Med KNU, KD och SD i majoritet kan invånarna förvänta sig mer borgerlig politik än med S, M, C, V och MP. Till exempel vill KNU att skatten ska sänkas på längre sikt, ha fler övervakningskameror och införa språkkrav för nyanställda inom hemtjänst och äldrevård.
Det nya minoritetsstyrets svåraste nöt blir dock vallöftet att omförhandla fyrspårsavtalet med staten som säger att 15 000 bostäder ska byggas fram till 2057. Frågan är om det ens är möjligt.