Det finns hos många tonårstjejer och unga kvinnor i dag en självsäkerhet och en självklarhet att ta plats som jag inte känner igen alls från min ungdom.
Jag möter dem i vardagen, som mamma till en tonårsdotter och som tränare för hennes fotbollslag. Och jag möter dem i jobbet: alla dessa unga kvinnor som är engagerade, kunniga, ansvarsfulla och vältaliga. De tvekar inte att intervjuas och stå för vad de tycker – i stark kontrast till deras mammor och mormödrar som ofta absolut inte vill vara med i tidningen (”nej men inte ska väl jag”).
Känslan är att dessa unga tjejer vet sitt värde. Det är fantastiskt! Jag önskar att jag, när jag var 18, hade varit lika medveten och haft samma självkänsla som de utstrålar.
Deras framåtanda och självklarhet är äkta. Men som alltid är verkligheten komplex. För studier visar samtidigt att många unga tjejer mår dåligt. De känner hård press på sig att lyckas i skolan, i arbetslivet, med sociala relationer. Att vara snygga och vältränade. De bombarderas med bilder på opererade och retuscherade kroppar – ouppnåeliga ideal, som jag tänker är omöjliga att helt värja sig ifrån även om man vet att det är fejk.
Och så otryggheten, då. Ja, hur många gånger har man inte haft nycklarna i handen som något slags vapen i mörkret medan man oroligt sneglat över axeln? Hur berättigad den rädslan är vet jag inte, men jag tror att de flesta kvinnor känner igen sig. Enligt Brottsförebyggande rådet känner sig 40 procent av kvinnorna här i Region Mitt otrygga i det egna bostadsområdet när det är mörkt. I UNT berättade tonårstjejer för ett par år sedan om hur de undviker delar av centrala Uppsala även dagtid.
Sedan får vi verkligen inte glömma de som samhället under många år glömt, eller inte velat/vågat se: alla de tjejer och kvinnor som lever under hedersförtryck. De som inte själva får välja fritidsaktiviteter, kompisar, vad de ska ha på sig eller vem de ska gifta sig med. Jag skäms över att vi inte kämpat mer för dem.
8 mars är en dag att uppmärksamma kvinnors situation, de framsteg som gjorts för jämställdhet samt de steg som är kvar. Samtidigt handlar jämställdhet inte bara om kvinnor, utan om att alla – oavsett kön – ska ha samma möjligheter och rättigheter. Vi behöver bli bättre på att se de pojkar och män som i växande grad halkar efter, inte minst i skolan. För ingen tjänar på ett samhälle där en grupp hamnar utanför.