Här är partierna i Uppsala som sitter med trumf

Vi har ett valresultat i Uppsala – och ändå inte. För det är högst oklart hur det här slutar. Frågan är om personkemi återigen kommer att fälla avgörandet.

Vem ska styra Uppsala? Några partier har ett gyllene läge till inflytande, skriver Elin Sandow.

Vem ska styra Uppsala? Några partier har ett gyllene läge till inflytande, skriver Elin Sandow.

Foto: Robert Henriksson/Arkiv

Analys2022-09-12 18:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra valets efterspel innebar slutet för den klassiska blockpolitiken i Uppsala. L lämnade som bekant allianskompisarna och slog ihop sina påsar med S och MP. En omvittnat god personkemi mellan Erik Pelling (S) och Mohamad Hassan (L) – liksom högljutt gnissel mellan Hassan och dåvarande C-ledaren Stefan Hanna – var enligt de inblandade en starkt bidragande orsak.

Ett S-L-MP-styre har inte lika goda utsikter nu. Dels för att en sån koalition skulle utgöra en ännu svagare minoritet än tidigare, främst på grund av Liberalernas jättetapp (–3,5). Dels för att Vänsterpartiet frankt meddelar att man inte längre stöttar en sån lösning, utan vill se ett majoritetsstyre – helst såklart ett där de själva sitter.

Det är ett vänsterparti med självförtroende, milt uttryckt. V gör med 13,3 procent sitt bästa val någonsin i Uppsala. Möjligen kan Socialdemokraternas eftergifter i mittenstyret ha banat vägen för tillströmningen av väljare. Tobias Smedberg (V) har fört fram åsikten att V är det enda alternativet numera för den som vill ha vänster- eller till och med socialdemokratisk politik.

Vänsterpartiets framfart är det ena utropstecknet i årets kommunalval. Det andra är Liberalernas ras.

Uppsala är av tradition ett starkt liberalt fäste, så även om 5,8 procent är högre än rikssiffran lär resultatet svida djupt i lokala liberala själar. Kanske har en del väljare protesterat mot beslutet på nationell nivå att tillhöra samma blocksida som SD. En annan förklaring kan vara att partiet straffas för sitt vägval åt vänster. Att samarbetspartier till S tenderar att tappa i opinionen kan ytterligare hjälpa till.

Partiet lär våndas i sin eftervalsanalys – samtidigt som det är bråda dagar att bilda ett nytt styre, av något slag.

För är det några partier som har ett gyllene läge i de mer eller mindre formella möten som nu dragit igång är det mittenpartierna C och L, men även MP. Alla måste få med dem i båten.

Hur de inblandade klickar med varandra över kaffekopparna i Stadshuset är svårare att sia om nu. Det forna bästisgänget är upplöst. Mohamad Hassan lämnade i våras över rodret till Jennie Claesson. Även MP har en ny topp (Linda Eskilsson), liksom M (Therez Almerfors) och C (Ehsan Nasari). Och som en joker dyker också Stefan Hanna upp, nu som ledare för Utvecklingspartiet demokraterna.

Vi har några spännande veckor framför oss.