Sparsamhet med vatten bör belönas

3 september 2019 06:00

Lite förvånad över Uppsala Vattens (7/8 UNT Elin Jansson och UNT 29/8 Linda Hallenberg), utspel beträffande resonemanget kring en fast och rörlig VA-taxa, och dess påverkan om att bli varsam om vattenförbrukningen. I min värld skall det uppmuntras till sparsamhet, det vill säga att ju mindre resurser man tar ut, ju mer skall detta synas i plånboken. Med en större del av vattenförbrukningen i en fast kostnad, kommer med all säkerhet, sparsamheten att nedprioriteras.

I vår bostadsrättsförening har vi låtit investera i vattenmätare för att vi skall kunna följa upp och kunna påverka förbrukningen. På så sätt kan vi motverka avgiftshöjningar .

Under en tid har jag själv praktiserat att ta vara på det första vattnet i en hink tills varmvattnet kommit fram i kranen. Låter det inte bara rinna ut i avloppet. Det vattnet använder jag sedan till att spola i toaletten. Detta minskar antal gånger det behövs spolas med rent dricksvatten från wc-stolen, och sparar mellan 24-30 liter vatten varje dygn. (Det kommer jag att slippa med Ert förslag, då är det bara att spola på?)

Nej Elin Jansson och Linda Hallenberg ta en tankevända till. Uppmana och belöna oss att vara aktsamma om vår resurs, och informera mera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bo Lindberg