I en artikel under sommaren rapporterade UNT att nästan hälften (44 procent) av de personer som bor på Uppsalas äldreboenden, så kallat särskilt boende, är underviktiga. Artikeln har väckt en angelägen och viktig debatt, bland annat med insändare och inlägg i UNT. Men för att debattera rätt saker behöver vissa faktauppgifter rättas till och förtydligas.
Statistiken som visar att 44 procent av de äldre har ett BMI (Body Mass Index) under 22 gäller det BMI som personen har när han eller hon flyttar in på ett äldreboende. Personen har alltså ännu inte börjat bo på äldreboendet och statistiken säger därmed ingenting om hur kosthållningen på boendet har påverkat personens vikt. Statistiken är dessutom två år gammal, från 2022, och ingen har ännu siffror på hur situationen har förändrats sedan dess.
Uppsala kommuns ambition är att alltid ge våra äldre goda och näringsrika måltider och i artikeln berättade representanter från vård- och omsorgsförvaltningen om de åtgärder som förvaltningen har satt in för att undvika undervikt. Som det, mycket riktigt, står i artikeln arbetar vi med individanpassade måltider och har en anställd måltidsutvecklare som bidrar med kompetens, utveckling och stöd till medarbetare med fokus att utveckla och förbättra måltidssituationen.
Med hög ålder ökar risken för att drabbas av undernäring. Vi följer därför varje persons vikt noga på våra äldreboenden och vi sätter in åtgärder så fort det behövs. Om en person har undervikt eller svårigheter att äta är hälso- och sjukvårdspersonal med i vården och kan ordinera näringsdrycker och anpassad kost utifrån individuella behov.
Uppsala kommun arbetar även aktivt kring kost och måltider med äldre som har hemtjänst eller som vi möter i någon av våra öppna verksamheter, exempelvis seniorrestauranger, seniorluncher på flera av kommunens grundskolor, seniorrabatter på stadens restauranger och matlagningskurser på våra träffpunkter.
Att servera god mat och erbjuda trevliga måltider är viktigt för att förebygga undernäring och främja hälsa. Det är ett område som prioriteras högt och som vi ständigt utvecklar och arbetar med inom vård- och omsorgsförvaltningen i Uppsala kommun.