Okunskapen bland de intervjuade om god och närande kost är högst påtaglig. Detta är bara några nedslag ur artikeln:
Man säger att det är ett problem, att de äldre inte får i sig tillräckligt med mat. Man konstaterar och att det kan leda till sämre immunförsvar och ökad dödlighet. Vårdpersonalen måste utbildas. Övriga åtgärder som vidtas är att anställa en måltidsutvecklare och en ekonom som bara (!) ska räkna på de samhällsekonomiska kostnaderna.
Hur svårt kan det vara? Inom idrottsmedicinen tillämpar man kostens betydelse. Vi hör att Armand Duplantis får en särskild kost i tre veckor före OS för att fungera optimalt.
Varför komponerar man inte måltider, som är näringsrika, smakrika och aptitretande (inte aptitlig som i artikeln) på våra äldreboenden? Vad som behövs är från grunden lagad mat, inte processad, som dessutom värms upp. Vid uppvärmning går mycket av näringen förlorad. Immunförsvaret byggs upp av mineraler, vitaminer, enzymer, mjölksyrabakterier etc. Muskler byggs upp bland annat proteiner.
Kaffe med kakor och bullar gör oss sura och mer mottagliga för sjukdomar. Helt basala kunskaper.
Anställ funktionsmedicinare eller näringsfysiologer som kan tillföra nya perspektiv!
Redan Hippokrates sa: Maten är bästa medicinen.