Vill ingen ha centrumbebyggelse i Knivsta?

I Knivstas centrum bör husen vara högre och inte utspridda, för att inte ta upp mark i onödan, skriver Benny Borgman och Lars Johansson.

Gärna landsbygd och småhusområden, men inte i centrala Knivsta, menar Benny Borgman och Lars Johansson.

Gärna landsbygd och småhusområden, men inte i centrala Knivsta, menar Benny Borgman och Lars Johansson.

Foto: Jonas Kihlander

Debatt2023-04-23 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kölvattnet av regeringens beslut att klubba igenom fyrspårsavtalet har debatten om stadsbyggnaden i Knivsta blossat upp än en gång. Moderaternas Thor Övrelid menade i en debattartikel (UNT 23/3) att avtalet kan hållas genom att ”bygga villor, radhus och bostadsrätter med trivsam arkitektur”.

SD-KNU-KD-majoriteten svarade (UNT 2/4) att det är Moderaterna som hållit kvar vid en strategi alltför länge som handlat om höga hus och få bilar. Vid Kommunstyrelsens möte i mars markerade majoriteten också intentionen att lösa upp nuvarande stadsbyggnadsstrategi för att i stället lyfta fram såväl småskaligt byggande som att ge bilen ökad prioritet i fortsättningen.

Frågan man lätt ställer sig när man läser debatten är: Vill ingen ha just centrumbebyggelse i Knivsta centrum?

Vi i Centerpartiet tror att hela Knivsta kommun blir som allra bäst när landsbygden utvecklas som landsbygd, småhusområden utvecklas som småhusområden och centrumområden utvecklas som just centrumområden. Endast då hänger helheten ihop och vi får en varierad kommun med utrymme för alla.

Ska fokus även i centrum ligga på små hus, glest utspridda områden och däremellan pärlband av parkeringsplatser kommer mer naturmark tas i anspråk. Varje gatuparkerad bil är 14 kvadratmeter som inte kan upplåtas till, exempelvis, en uteservering. Varje fyravåningshus som omvandlas till tvåvåningshus tar upp dubbelt så mycket plats för att inrymma lika många människor. Plats som annars kunde använts till en park eller lekplats.

Forskning vid KTH har visat att den täta och gröna staden är den som är mest hållbar ur såväl ett ekologiskt perspektiv som ur ett ekonomiskt och hälsomässigt perspektiv. Centerpartiet har bland annat föreslagit att byggnadsprincipen 3-30-300 ska inkluderas i framtida centrumbebyggelse, som ett sätt att garantera en grönare stad.

Vi står kvar vid vad som borde vara en föga kontroversiell ståndpunkt. Nämligen att centrumbebyggelse lämpar sig väl just i centrala Knivsta. Vi ser därför gärna en spänstig debatt om hur framtida centrumbebyggelse kan bli bättre. Debatten om vem som helst vill göra centrala Knivsta till en kopia av andra småhusområden i kommunen lämnar vi åt andra.