I Pellings Uppsala blir allt han vidrör kommunaliserat

Kommunaliseringen har gjort att Uppsala börjar likna en planekonomi, skriver Moderaterna i Uppsala.

Uppsala börjar likna en planekonomi, skriver Moderaterna i Uppsala

Uppsala börjar likna en planekonomi, skriver Moderaterna i Uppsala

Foto: Adam Wrafter

Debatt2024-08-06 07:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I den grekiska myten blev kung Midas erbjuden en gudomlig gÄva och önskade sig att allt han vidrörde skulle förvandlas till guld, och sÄ blev det. Rosorna i hans trÀdgÄrd, ekgrenarna i hans skog, ja allt han vidrörde blev till skimrande Àkta guld. Kung Midas blev överlycklig. För att fira detta bad han sina tjÀnare förbereda en festmÄltid, men till sin förtret insÄg han att maten och drycken inte gick att njuta av dÄ allt förvandlades till guld. Tillvaron blev inte sÄ fantastisk som han hade trott. Kungs Midas Ängrade nu sitt högmod och bad gudarna om att ta tillbaka sin gÄva.

Likt kung Midas ser nu Erik Pelling (S) med sitt vĂ€nsterstyre, lösningen pĂ„ Uppsalas utmaningar – att kommunalisera allt de vidrör. Med stöd av UP avskaffades nyligen lagen om valfrihetssystem (LOV) inom Ă€ldreomsorgen, nĂ„got som vi kritiserat tidigare (UNT 15/5), vilket förflyttar beslutandemakt frĂ„n de Ă€ldre till kommunen och kraftigt begrĂ€nsar Ă€ldres valmöjligheter. UpplĂ€gget pĂ„minner alltmer om kommunal planekonomi, som vi vet av historien inte fungerar. Men Pelling Ă€r sĂ€ker pĂ„ att kommunen vet bĂ€st hur man bedriver och planerar Ă€ldreomsorg.

undefined
Valfriheten minskar nÀr Àldreboenden kommunaliseras, skriver Moderaterna i Uppsala.

I omsorgsnÀmnden valde S-styret under 2023 att avstÄ en ny upphandling för tolv aktuella boenden som tidigare drivits pÄ entreprenad, enbart utifrÄn att kommunen berÀknades klara av detta inom egna regin. Av Àrendet framgick tydligt att beslutet riskerade att leda till en initial fördyrning medan eventuellt framtida ekonomiska vinster uttrycktes med viss försiktighet. I juni i Är gjordes samma bedömning kring ytterligare fyra boenden som Àven de ÄtergÄr till kommunal drift. OvanpÄ det ska nu Àven ordningsvakterna i kommunen (UNT 7/6) drivas kommunalt i stÀllet för att utföras av professionella upphandlade vaktbolag. Det rödgröna styret i Uppsala Äterkommer till att kommunen vet bÀttre Àn nÀringslivet hur man bedriver verksamheter, oavsett om det gÀller vÀlfÀrd eller att arbeta som ordningsvakt.

Samtidigt vet vi moderater att det Àr nÀringslivet som stÄr för verklig innovation och utveckling inom en rad olika omrÄden, som digitalisering och AI, och som dessutom hittar lösningar för att kostnadsoptimera verksamheter. DÀrför Àr det dumt att stÀnga dörren för de möjligheter som nÀringslivet erbjuder. Det Àr fullt möjligt att genom upphandlingsinstrumentet köpa in tjÀnster till det offentliga och samtidigt stÀlla hÄrda kvalitetskrav. MÀnniskors rÀtt att fÄ vÀlja utövare med god kvalitet Àr viktig. DÀrför behöver uppföljning och upphandling förbÀttras sÄ att alla boenden oavsett huvudman kvalitetssÀkras.

undefined
Det Àr bÀttre att hyra in ordnignsvakter Àn att anstÀlla kommunala, det menar Moderaterna i Uppsala.

I stĂ€llet för att dra nytta av den innovationskraft och utveckling som nĂ€ringslivet erbjuder sluter sig vĂ€nsterstyret alltmer i sin egen sjĂ€lvbelĂ„tenhet. Och redan nu ser vi resultatet av den politiken. Inom vissa av omsorgsnĂ€mndens omrĂ„den börjar det bli svĂ„rt att hitta leverantörer som vill lĂ€gga anbud i de upphandlingar som faktiskt genomförs. Vi har Ă€nnu inte hela analysen bakom detta, men i vĂ€rsta fall drar sig företagen för att etablera sig i en kommun som alltmer stĂ€nger nĂ€ringslivet ute. 

Steg för steg kommunaliseras alltmer av det som Pelling lĂ€gger sina ögon pĂ„, och likt kung Midas vill han förvandla allt han vidrör. Precis som högmodige Midas insĂ„g sitt misstag, kommer Pelling nog inom kort be högre makter Ă„terstĂ€lla ordningen igen. Innan sĂ„ sker landar kostnaden – som alltid – pĂ„ uppsalaborna, i form av mindre vĂ€lfĂ€rd, lĂ€gre kvalitet, minskad valfrihet och sjĂ€lvbestĂ€mmande samt pĂ„ sikt och av erfarenhet till en högre monetĂ€r kostnad. LĂ„t oss hoppas att Pellings insikter kommer snarare förr Ă€n senare och helst innan han hunnit kommunalisera hela Uppsala.