– Vi har haft kommunala ordningsvakter och väktare i snart sju år, och vi ser att de kommer att finnas kvar. Dels har utvärderingar visat att de gör skillnad, och dels ser vi att Uppsalaborna uppskattar att de finns på gator och torg, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).
Nu vill styret i Uppsala ta över de kommunala väktarna och ordningsvakterna i egen regi, istället för att köpa in tjänsterna från vaktbolag.
Kostnaden beräknas bli densamma som i dag, runt 12 miljoner per år.
Det gäller 15 heltidstjänster, varav fyra är så kallade EST-väktare (effektiv samordning för trygghet) och resten ordningsvakter. EST-väktarna jobbar i samverkan med andra aktörer, som polis och ungdomsjour, och det framhåller Erik Pelling som ett lyckat trygghetsarbete.
– EST-väktarna får röra sig i hela kommunen, och de kan skickas ut där de behövs bäst, utifrån aktuell lägesbild. Bland annat var de först på plats vid en skjutning i Sävja 2022, där vi hade fått indikationer på att det kunde bli oroligt. Då kunde de snabbt ge första hjälpen, och säkerställa att vittnen stod kvar, bland annat.
En viktig sak är att säkerställa att väktarna har den utbildning och kompetens som krävs för jobbet och det menar styret att man kan få bättre rådighet över om ordningsvakter och väktare är anställda direkt av kommunen.
– Det är också viktigt att det är samma personal som arbetar hela tiden. Vi vill ha kontinuitet, bygga relationer med unga människor på stan. Ordningsvakterna har ju polisiära befogenheter och det är ett jättesvårt uppdrag. De ska ha rätt förutsättningar och kompetens för att utföra sitt uppdrag och det kan vi säkerställa, säger kommunalrådet Tobias Smedberg (V).
Han trycker också på att kommunen vinner mycket på att få insyn i verksamheten.
– Det går inte när det gäller privata företag, men det betyder inte att vi tycker att privata företag skött jobbet dåligt. De lyder under aktiebolagslagen helt enkelt, och då minskar transparensen, säger han.
Moderaterna har motionerat i frågan och ser gärna en 40-procentig ökning av antalet väktare i kommunen. M tycker att styret börjar i fel ände.
– Regin är inte det viktiga. Vi borde istället se till att öka tryggheten, och det gör man med fler väktare som får patrullera på fler platser i kommunen än i dag. De ska synas i Stenhagen, Gränby och på gågatan i city. Men de ska också ut på fler tider, säger kommunalrådet Sofia Andersson (M).
Hon ser gärna att samverkan mellan vaktbolag, socialtjänst, ungdomsjour och polis kan ske i ett centralt placerat nav.
– Vi ser framför oss en trygghetscentral där man kan samla resurserna och sen rikta dem mot den del av kommunen där de behövs just då, säger hon.
Moderaterna tror inte att ordningsvakter som anställs och utbildas av kommunen kommer göra jobbet bättre.
– Det är i slutänden människor det handlar om, säger Sofia Andersson.
Styret vill skicka frågan vidare på fördjupad utredning. Beslutet ska tas i kommunstyrelsen och sedan ska man bland annat gå ut till Uppsalaborna och ställa frågor för att få en bättre bild av hur de ser på väktarnas betydelse för tryggheten.
– Vårt mål är att detta kan genomföras innan mandatperioden är till ända, säger Erik Pelling.