Men kan den tjata på barnen?

John Hällström önskar att smarta högtalare kunde hjälpa till med barnuppfostran.

8 november 2018 10:15

De nya digitala prylarna i våra hem blir allt mer avancerade. Smarta system finns nu för att till exempel reglera värmen, styra hemmets alla lampor och ha koll på ljudanläggningen. Det finns också säkerhetssystem med både kameraövervakning, rörelsedetektorer och smarta larmfunktioner. Dessutom förfinas de så kallade pratbara högtalarna vilket skapar förutsättningar för att det digitala hemmet kan styras med hjälp av rösten.

För mig så dröjer det nog ett tag innan jag ser behovet av röststyrning. Eller ­kanske ändå om man vänder på steken? I stället för att jag styr det smarta hemmet så skulle väl hemmet kunna styra mig?

Mitt förslag är auktoritära och kärleksfulla uppmaningar som ”Stäng av tv:n och läs en bok!” eller ”Stick ut och jogga, det är inte så kallt som det ser ut!”. Eller ännu hellre, om det smarta hemmet kunde hjälpa till och tjata lite på mina barn, bara nån gång ibland: ”Hallå, tallriken i diskmaskinen!” och ”Jaha, nu blev det smuligt igen på köksbordet. Där är disktrasan!”

LÄS MER: Här är hemmahögtalaren som förstår svenska

LÄS MER: Smart Uppsalauppfinning för billigare och skönare värme

Nu i november skriver Bostadsguiden lite extra om tekniken i våra hem, en utveckling som verkar snurra allt fortare. Något säger mig att scenariot ovan inte är speciellt långt borta.

PS: Vad vill du läsa om i Bostadsguiden? Eller får vi kanske komma hem just till dig för ett hemma hos-reportage? Hör av dig till John Hällström på telefon 018-478 12 87 eller epost bostad@unt.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Hällström