Smart termostat sänker kostnaden

Det uppkopplade och tekniska hemmet blir allt populärare. Lars Fall är en av dem som har skaffat en smart termostat som sänker kostnaden och hjälper miljön.

Lars Hall tipsades om den smarta termostaten av en lagkamrat i bandylaget Sirius som han spelade i tidigare innan han avslutade karriären.

Lars Hall tipsades om den smarta termostaten av en lagkamrat i bandylaget Sirius som han spelade i tidigare innan han avslutade karriären.

Foto: Staffan Claesson

Uppvärmning2018-11-02 12:00

När Lars Fall och hans familj flyttade till Nåntuna i Uppsala hade de problem med värmen i radhuset. Lösningen blev att köpa en smart termostat där de genom en app kan styra och övervaka uppvärmningen.

– När vi flyttade hit var det så kallt på vintern att vi sov med duntäcken och overaller på oss så termostaten har verkligen hjälpt oss. Den fick upp värmen och vi kan ha den temperatur vi vill i huset. Vi bor i ett land med olika grader så den underlättar verkligen och nu kan vi sova pyjamas, säger Lars Fall

Han och familjen använder sig av en smart termostat som mäter externa faktorer som elpriser och solljus för att spara pengar på värmekostnaden. I huset är tre små vita dosor utplacerade i olika rum för att samla information om väder, inne- och utetemperatur och de hjälper till att optimera bostadens fjärrvärmesystem.

– Det är jättesmidigt och enkelt. Jag är inte särskilt teknisk av mig eller så intresserad men jag klarade av att installera termostaten och använder appen utan problem. Om jag kan så kan vem som helst, säger Lars Fall.

Det uppkopplade hemmet är en ständig snackis och teknik i hemmet blir allt populärare. Att koppla upp sig för att spara energi i hemmet är ett sätt och det Uppsalabaserade företaget Ngenic har utvecklat den smarta termostaten som styr bostadens uppvärmning. För att kunna använda tekniken krävs att bostaden har vattenburet värmesystem som styr med utetemperaturen, internetuppkoppling samt en dator eller smartphone.

– Företaget började genom att tre studenter på Uppsala universitet såg att värmeanläggningarna i deras föräldrars villor inte följt med i utvecklingen och ville modernisera uppvärmningen. De tyckte att smarta prylar kommit längre och ville göra något åt saken, från det har vi växt och utvecklats, säger Björn Berg, vd på Ngenic.

Bolaget grundades 2010 och har även kontor i Stockholm. I början fokuserade de på villor men termostaten finns även för radhus och lägenheter. De har märkt en ökad efterfrågan på det smarta och tekniska hemmet.

– Vi var tidigt ute med den här tek­niken och det är främst det senaste åren som vi sett en större efterfrågan. Mognaden för den här typen av teknik har vuxit och blivit tillgänglig för gemene man. Nästa utmaning för branschen är att koppla ihop alla funktioner på ett naturligt sätt så man slipper ha tolv appar i telefonen, säger Björn Berg.

Att kontrollera bostadens uppvärmning är ett sätt att spara energi och energi- och klimatrådgivningen på Uppsala kommun ger råd och stöd till människor som vill använda energi på ett effektivare sätt. De ansvarar även för rådgivning i Tierp, Knivsta, Heby, Älvkarleby och Enköping kommun och intresserade kan bland annat få hjälp och tips om solceller, uppvärmningsalternativ och energianvändning.

– Det finns många parametrar att ta hänsyn till och punkter att tänka på om man vill spara energi vid uppvärmning. Det kan vara allt från hur många som bor i huset till var bostaden ligger och byggnadens förutsättningar. Vi försöker få människor att tänka så långsiktigt som möjligt, säger Daniel Boström, energi- och klimatrådgivare på Uppsala kommun.

Han säger att det finns många sätt att använda mindre energi i hemmet och därmed spara pengar samt ha mindre påverkan på miljön. Enligt Energimyndigheten står bostäder för 25 procent av Sveriges totala energianvändning och det är allt från att värma upp bostaden, laga mat, till belysning och alla elektroniska apparater.

– Vi är ett kunnigt bollplank som man kan vända sig till om man har frågor om energi. Det kan röra sig om allt möjligt som man vill ha stöd eller hjälp med. Alla behöver vi bli bättre på att spara energi och det lönar sig både ekonomiskt och miljömässigt, tipsar Daniel Boström som dessutom svarar på några vanliga frågor kring energisystem och klimat på nästa sida.

10 snabba energispartips

1. Sänk inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent.

2. Byt ut gamla tätningslister runt fönster och dörrar.

3. Byt till effektiv och bra belysning, som led-lampor och lågenergilampor och släck när ljuset inte behövs.

4. Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.

5. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, fem grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

6. Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och sparar energi.

7. Tvätta i 40 grader i stället för 60 när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

8. Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.

9. Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och länge påverkar också energianvändningen.

10. Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.

Källa: Energimyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!