1. Är det här den första produkten i sitt slag på marknaden, eller finns det fler liknande smarta högtalare?

– Det finns flera smarta högtalare på marknaden, men Google Home är den första som lanseras i Sverige. Internationellt är Amazons högtalare Echo med deras röstassistent Alexa samt Apples Homepod med deras Siri störst. Det finns även en mängd andra smarta, röststyrda högtalare som använder andra företags röstasssistenter, säger Evelina Galli.

2. Vad utmärker just Google Home?

Artikelbild

| Robert Wallsten, varuhuschef på Elgiganten i Uppsala, tror att den smarta högtalaren blir navet i framtidens hem.

– För svenska konsumenter är det såklart utmärkande att Google Home är den enda högtalaren som pratar svenska just nu. Google Home anses vara en av de smartare alternativen på marknaden, framförallt har den väldigt bra på hörförståelse. Det är en ständig kapplöpning mellan de stora spelarna om vem som kan skapa den smartaste och bästa högtalaren och det återstår att se hur välfungerande Google Home kommer vara vid lanseringen på Svenska.

3. Har ni testat den och vad tycker ni i så fall?

– Vi fick hälsa på på Googles kontor i Stockholm förra veckan och testa i deras testmiljö föreställande ett smart hem som de byggt upp. Högtalarna fungerade inte perfekt, flera gånger förstod de inte vad vi sa och hittills är användningsområdena relativt begränsade. Viktigt att poängtera att det här var innan lansering, men det är ändå intressant att se vilka implementationer som kommer vara möjliga och vilken vision Google har. Vi bland annat testa att styra ett element, belysning och tv:n med Google Home.

4. Vad är bästa användningsområdena för smarta högtalare?

– Det här är såklart väldigt personligt beroende på vilka behov konsumenten i fråga har. Personligen är jag mest intresserad av hur den kan fungera som "hub" i det smarta hemmet och hur den kan prata med resten av mina uppkopplade produkter. Till en början tror jag de flesta kommer använda sina smarta högtalare mest för att kanske styra belysningen i sitt hem och spela upp musik.

5. Kommer den här högtalaren att slå igenom i svenska hem?

– Det tror jag verkligen! Och om det inte är just Google Home som slår igenom så tror jag att den smarta högtalaren som produkt kommer slå igenom. Det som krävs är att fler företag får upp ögonen för smarta hemmet så att fler av våra produkter hemma blir kompatibla med våra smarta högtalare. I framtiden är jag övertygad om att allt fler av oss kommer upptäcka hur smidigt det är när all teknik styrs från samma enhet och med rösten, vi ser redan nu hur smarta högtalare har slagit igenom på andra marknader där de varit tillgängliga under längre tid, till exempel i USA. Den smarta högtalaren kommer innebära att vi delar med oss av ännu mer information till de här företagen, och det återstår att se hur villiga de svenska konsumenterna är att göra det. Och även om Google var tydliga med hur mycket de brydde sig om vår säkerhet, så går allt som är uppkopplat att hacka.

På Elgiganten i Uppsala märkte man av intresset för den nya produkten.

– Det är många som tycker att att det är en spännande nyhet och vi får många frågor, berättar Robert Wallsten, varuhuschef på Elgiganten i Uppsala, som har bilden klar för sig om vad de nya smarta högtalarna kommer att innebära:

– Det här kommer att bli en revolution i hemmet. De kommer att bli navet i hemmet i framtiden där du styr flera funktioner i hemmet med rösten.