Bara varannan nybyggd trea såld

I början av mars var 1 212 nyproducerade bostäder till salu i Uppsala. Det är 52 färre än månaden innan och 183 färre än i november förra året.

21 mars 2019 17:16

Det visar en sammanställning över marknaden för nyproducerade bostäder i Uppsala som mäklarföretaget Widerlöv & Co gjort. Merparten av de 52 sålda bostäderna hade prissänkts och/eller hade kort tid kvar till tillträde när de såldes, skriver Widerlöv & Co i sitt nyhetsbrev.

Kartläggningen visar även att det av nyproducerade bostäder till största delen är bland mindre bostäder, ettor och tvåor, som efterfrågan är störst. Av de 52 som såldes under februari var 40 stycken ettor eller tvåor. Under samma period såldes bara 6 stycken treor, trots att det är den bostadstyp som det byggs näst mest av efter tvårummare.

Av de bostadsprojekt som började säljas för ett par år sedan har bara drygt hälften av treorna sålts (52 procent), att jämföra med ettor där 72 procent har sålts. För tvårummare är motsvarande resultat 62 procent sålda.

– Vår statistik visar att det sammanlagda uppskattade behovet av nybyggda treor på marknaden är något överskattat, kommenterar Tomas Widerlöv, vd för Widerlöv & Co.

– När många byggprojekt har en ganska likartad fördelning av storlek på bostäder finns det en risk att det totala utbudet inte möter den faktiska efterfrågan i slutändan, säger Tomas Widerlöv.

Han befarar även att dagens stora utbud kan leda till brist på bostäder på marknaden längre fram.

– Det finns flera projekt i Uppsala där igångsättandet pausats på grund av det stora utbud som finns i dag. Det är stor sannolikhet att det kan bli ett glapp längre fram när större delen av dagens utbud är sålt och nya projekt inte hunnit starta, säger han.

LÄS MER: Färre nya bostadsrätter i Uppsala

Vill under lätta försäljningen av nyproducerat

4 av 10 väljer bort nyproducerat

"Utbudet på bostadsrätter är för stort i Uppsala"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson