"Utbudet på bostadsrätter är för stort i Uppsala"

Det stora utbudet av nyproducerade bostadsrätter är det som gör att Uppsala avviker på bostadsmarknaden. Det anser flera av de mäklare tidningen varit i kontakt med.

15 februari 2019 10:25

– Det finns fortfarande för många osålda nyproducerade bostadsrätter, det ställer till det för den övriga marknaden. Utbudet på bostadsrätter är för stort i Uppsala i nuläget.

Så svarar Erik Olsson Fastighetsförmedling genom sin informationschef Johan Nordenfelt på frågan om det finns några problem på bostadsmarknaden som är speciella för just Uppsala.

Tomas Widerlöv på Widerlöv & Co utvecklar resonemanget så här:

– I början av januari var nyproduktionsutbudet i Uppsala kommun 1 304 bostäder samtidigt som utbudet av både villor och bostadsrätter på andrahandsmarknaden uppgick till 819 stycken. Uppsala har ett exceptionellt stort utbud i förhållande till sin storlek och i förhållande till utbudet av bostäder på successionsmarknaden.

Tim Abrizeh på Fastighetsbyrån är inne på samma linje:

– Nästan hälften av all nyproduktion som byggs i Uppsala är 1–2 rum och kök, vilket innebär att det kommer vara sådana lägenheter som kommer drabbas mest, speciellt om det är bostäder som är jämförbara mot nyproduktionen.

Även Lars Hedström på Mäklare Kulling och Martin Boholm på Notar tar upp det stora antalet nyproducerade lägenheter i sina svar.

Mäklarhuset, där AnnaSara Sundqvist är vd, tar dock upp en annan aspekt av det hela:

– Uppsala är en tillväxtkommun och bostadsbristen finns trots det stora utbudet av bostäder, men bostäderna i vissa områden med stor andel nybyggnation tenderar att vara alltför lika. Detta har gjort att utbudet inte är tillräckligt varierat för att skapa intresse hos många köpare vilket behövs för att bidra till en stor efterfrågan.

LÄS MER: Vad händer med bostadspriserna?

LÄS MER: Här letar vi bostad 2019

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson