"M en av förlorarna i valet"

Just nu räknas personkryssen i valet. M tappar ett mandat i riksdagen i Uppsala län och Ulrika Karlsson får nu hoppas på många personkryss för att få sitta kvar. "Vi har gjort ett för dåligt val", säger hon.

11 september 2018 11:57

Moderaterna ser med det preliminära valnattsresultatet ut att ha gjort ett dåligt val i Uppsala och Uppsala län, menar Ulrika Karlsson, riksdagsledamot från Uppsala. Hon tar Knivsta som exempel där M backar med över 7 procentenheter i riksdagsvalet, och ännu lite mer i kommunvalet.

– Det här valet har ingen vinnare, utan bara förlorare. En av de förlorarna är vi i Moderaterna. I Uppsala ligger vi under rikssiffrorna. Vi brukar ligga över, säger hon, som inte vill göra några analyser av tillbakagången förrän valresultatet är helt fastslaget.

Hon står på tredjeplats på riksdagslistan efter Marta Obminska från Uppsala och Jessika Roswall från Enköping. Men när M i Uppsala län nu tappar ett riksdagsmandat ser hon ut att få lämna riksdagen. Om hon inte lyckas kryssa sig förbi någon av sina partivänner, vill säga.

Räkningen är på onsdagsförmiddagen i ett tidigt skede. Det gäller att få över fem procent av partiets röster och att få fler kryss än någon av de två hon har före sig på listan. Ulrika Karlsson vill inte se det som att hon tävlar om en riksdagsplats med sina partivänner.

– Jag hade ju hoppats att M gick framåt och behållit våra mandat. Jag har fått kryss av över fem procent tidigare, men det här är ett nytt val med nya frågor som varit uppe valrörelsen, säger hon, utan att låta särskilt förhoppningsfull om att lyckas kryssa sig uppåt på listan.

– Men jag följer det så klart, säger hon.

Även i andra partier kan kryssen få betydelse i Uppsala län, inte minst inom Liberalerna och Miljöpartiet. Resultatet väntas vara klart torsdag eftermiddag, men måste vara klart vid fredag kl 12.

LÄS MER: Hård kamp om kryssen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri

Ämnen du kan följa