"Sorgligt och helt oacceptabelt"

Helt oacceptabelt och sorgligt. Så kommenterar Moderaternas kommunalråd Fredrik Ahlstedt och riksdagsledamoten Marta Obminska torsdagens M-skandal.

18 november 2016 18:05

M-politikern Delmon Haffo fick på torsdagen sparken efter att han kallat socialförsäkringsministern Annika Strandhäll för hora i ett klipp på nätet. På fredagen fick Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson lämna sin post och ytterligare tre medarbetare varnades efter "allvarliga samtal" med partisekreteraren.

Marta Obminska, riksdagsledamot för Moderaterna i Uppsala län, beskriver uttalandet som "oacceptabelt".

– Jag blev ledsen när jag fick höra det. Det är väldigt viktigt att kunna skilja på sak och person, kanske kan detta leda till en diskussion om vad som faktiskt är acceptabelt inom debatten. Ute i sociala medier blir det lätt en väldigt rå ton och förhoppningsvis får folk sig en tankeställare, säger hon.

Upplever du att den politiska debatten hårdnat?

– Det är svårt att säga, men jag tycker att det man skriver ska man kunna stå för. Man ska inte kunna gömma sig bakom sociala medier.

Hur anser du att partiledningen hanterat detta ärende?

– Ledningen har varit snabb och handlingskraftig.

Kommunalrådet Fredrik Ahlstedt delar Marta Obminskas uppfattning.

– Det hela är oerhört beklagligt, jag har aldrig varit med om något liknande i Moderaterna tidigare. Det är bra att det lett till konsekvenser för flera medarbetare eftersom det hörs tydligt på klippet att det många inblandade. Partiledningen har hanterat frågan väldigt bra, säger han.

LÄS MER: LEDARE: Kinberg Batras ansvar

LÄS MER: M-chef petas efter skandal

<p>Detta har hänt</p>

I en direktsändning på Youtube säger M-politikern Delmon Haffo:

– Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete din hora!

Detta möts av skratt från andra personer i rummet på Moderaternas partikansli, men varken Haffo själv eller de som hörs skratta verkar medvetna om att det hela kan ses av andra.

Nyligen var Haffo inblandad i ett twitterbråk då Annika Strandhäll på skämt sagt att hon funderat på om amerikanska män borde tas ifrån sin rösträtt, apropå Donald Trumps valseger.

Efter videoklippet blev känt sparkades Haffo från jobbet som digital kommunikatör och fick lämna alla politiska uppdrag.

Hans chef, M:s kommunikationschef Per Nilsson, har tidigare försvarat medarbetarnas twittrande. Nyligen skrev han själv på Facebook:

"Backa aldrig och låt inte vänstern diktera villkoren för debatten. Nu tar vi helg och på måndag kör vi ännu hårdare!"

I en bild som publiceras i samma inlägg travesterar han ett uppmärksammat uttalande från Michelle Obama:

"Whenthey go low, we kick them in the balls" (ungefär: när de slår lågt, ger vi dem en pungspark).

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Olofsson

Ämnen du kan följa